Nano: megagiftig?
Nanodeeltjes worden steeds vaker gebruikt in consumentenartikelen maar onderzoek naar hun toxiciteit zit nog in de kinderschoenen. Dat betekent niet dat we ze moeten afzweren.
Nanodeeltjes worden steeds vaker gebruikt in consumentenartikelen maar onderzoek naar hun toxiciteit zit nog in de kinderschoenen. Dat betekent niet dat we ze moeten afzweren.
Hoewel wetenschappers steeds duidelijker ontrafelen hoe chronische pijn werkt, weten ze nog altijd niet waarom de ene persoon er gevoeliger voor is dan de andere.
Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben In Frankrijk resten gevonden van moderne zoogdieren van minstens 56 miljoen jaar oud.
De eerste zware sterrenstelsels waren het resultaat van een korte, maar hevige stervormingsperiode die enkele miljarden jaren na de oerknal op gang kwam.
Een nieuw exoskelet bootst de natuurlijke voetbewegingen na. Daar zorgen elastische sensoren en door lucht aangedreven spieren voor.
Een uniek menselijk hersengebied speelt een rol bij plannen, beslissen en multitasken, en verklaart mogelijk waarom wij spraak kennen en makaken niet.
Nachtmerries zijn meer emotioneel geladen dan slechte dromen, maar angst speelt zelden een rol.
Wetenschappers hebben het genoom van een 7.000 jaar oude jager-verzamelaar ontrafeld. Hij had blauwe ogen en een donkere huid, en had een robuust immuunsysteem.
Kwaliteit witte stof blijkt cruciaal voor ‘plus’ en ‘maal’.
De Chinese maanwagen Yutu, die in december op de maan werd neergezet door de lander Chang'e-3, is in problemen geraakt door een technisch mankement.
Nieuw onderzoek suggereert dat de Grand Canyon ‘amper’ vijf à zes miljoen jaar oud is, en niet, zoals de wetenschap tot dusver veronderstelde, zeventig miljoen jaar.
Wanneer vrouwen naar hoogerotische films kijken, vermindert de activiteit in de primaire visuele cortex. Ze zien daardoor letterlijk minder.
Marsrobot Opportunity viert tien jaar marsonderzoek met weer een nieuwe ontdekking: een komeetinslag maakte de regio die hij momenteel verkent onleefbaar.
Elk nadeel heeft zijn voordeel. De stormen die recent over grote delen van Europa trokken en voor veel wateroverlast zorgden, legden unieke archeologische resten bloot.
Het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) laat nog twee wetenschappelijke publicaties terugtrekken van Belgisch reumatoloog A.S. wegens fraude.
Een internationaal team sterrenkundigen onder leiding van de Belg Vincent Van Eylen heeft een nieuwe exoplaneet ontdekt: Kepler-410A b.
Dankzij de twaalf fotoreceptoren in zijn ogen (de mens heeft er twee) kan de bidsprinkhaankreeft razendsnel en zonder nadenken kleuren herkennen.
Selfmade man Jean-Baptiste Godin (1817-1888) bouwde in het Noord-Franse Guise en in het Brusselse Laken utopische leefgemeenschappen voor zijn arbeiders. Een portret van de man uit Eos Memo (december 2013).