Genetische schakelaars bepalen vorm van gezicht
Wetenschappers hebben bij muizenfoetussen gezien hoe duizenden stukjes DNA het gezicht vormgeven.
Wetenschappers hebben bij muizenfoetussen gezien hoe duizenden stukjes DNA het gezicht vormgeven.
In de voorbije 200 jaar zijn veel minder 'bastaardkinderen' geboren dan we dachten. Dat blijkt uit genetisch onderzoek.
De medische vakbladen British Medical Journal, Heart en Thorax publiceren geen onderzoek meer waarvoor de tabaksindustrie heeft betaald.
Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben drie soorten mestkevers ontdekt die galopperen in plaats van wandelen.
De verspreiding van het HSV-1-virus komt opvallend goed overeen met de eerste migraties van mensen uit Afrika.
Eén van de bekendste scènes uit de Romeinse geschiedenis is keizer Nero die zingt bij de brand van zijn hoofdstad. Maar klopt dit verhaal wel?
Het zwakke licht van het sterrenstelsel heeft er 13 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken.
Er viel niet naast te kijken deze week: de olijke helper van Sinterklaas zorgde tot zelfs bij de Verenigde Naties voor opschudding. Waar komt Zwarte Piet eigenlijk vandaan?
De sprinkhaanmuis kan tijdelijk gevoelloos worden voor pijn.
Hoe is de levenskwaliteit nog na kanker? Seks bijvoorbeeld is vaak niet meer wat het was en ook vruchtbaarheid deelt in de klappen.
‘Joe’ is het jongste, kleinste en meest complete fossiele skelet van een parasaurolophus.
Rotondes draaien in België steeds tegen de klok in. Hoewel. Aan de parkeerplaats aan de E17 in Kruibeke stoot je op een onwettige rotonde, waar auto’s met de klok mee omheen draaien, zo meldde wiskundige kunstenaar Rinus Roelofs ons.
Een internationaal team van astronomen, onder wie Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft ontdekt dat de Melkweg een golfbeweging maakt.
De laatste gedeelde voorouder van de moderne mens en de neanderthaler leefde ongeveer een miljoen jaar geleden.
Moedermelk bevat een eiwit dat hiv neutraliseert en zo kan voorkomen dat een baby het virus krijgt van zijn besmette moeder.
Over de interne dynamiek van sterren is nog maar weinig bekend. Vorig jaar kwam daar verandering in, toen Paul Beck aantoonde dat bij een bepaald type sterren de kern tien keer zo snel roteert als het steroppervlak. Beck is genomineerd voor de Eos Pipet.
Media uit binnen- en buitenland wilden weten hoe Philippe De Smedt de contouren van een middeleeuws gebouwencomplex had gedetecteerd … zónder de volledige site bloot te leggen. Een prestatie die de Gentse bio-ingenieur bij Stonehenge mag overdoen. De Smedt is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.
Een wormpje van één millimeter bewijst dat de menselijke leermechanismen al honderden miljoenen jaren oud zijn. Isabel Beets van de KU Leuven ontdekte dat een specifiek signaalmolecule bij de mens een verwant molecule heeft bij dat wormpje. Beets is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.