'Spiegelplaneet' weerkaatst tachtig procent van opvallend sterlicht
De planeet kan zoveel licht reflecteren dankzij de aanwezigheid van wolken van metaal.
De planeet kan zoveel licht reflecteren dankzij de aanwezigheid van wolken van metaal.
AI componeert nieuwe nummers in de stijl van Nick Cave en tekent een lachende olifant op een fiets. Verbluffend is dat zeker, maar het is zeker niet het enige waarin AI écht excelleert: snel veel data verwerken, anomalieën opsporen en inzichten genereren. En daarin schuilen (minstens) zeven toepassingen die ons leven effectief beter zullen maken. Een overzicht.
Bewegingswetenschapper Len De Nys over twee aspecten van onze levensstijl die een cruciale rol spelen in hoe ons lichaam infecties bestrijdt: lichaamsbeweging en slaap.
Recente studies tonen aan dat insecten geen robots zijn, maar intelligente wezens met een verrassend rijk innerlijk leven zijn. De nieuwe inzichten hebben mogelijk verstrekkende ethische implicaties.
Net als gezelschapshonden kunnen ook zwerfhonden menselijke gezichtsuitdrukkingen lezen en hun gedrag daaraan aanpassen, blijkt uit recent onderzoek. Hoewel zwerfhonden minder vaak in contact met mensen komen, beschikken ze toch over de nodige sociale vaardigheden om menselijke communicatie te begrijpen.
Alles wat we doen op een dag kunnen we onderverdelen in bewegen, zitten en slapen. Hoe meer tijd we besteden aan het ene, hoe minder tijd er rest voor het andere, en dat heeft een invloed op onze gezondheid. Voldoende beweging kan de negatieve gevolgen van langdurig zitten compenseren.
Er bestaan al langer formules waar wiskundigen een orgasme van krijgen, maar nu hebben wiskundigen een formule opgesteld die het krijgen van een orgasme beschrijft.
Volgens wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers is solarpunk de belangrijkste kunststroming van onze tijd. Nog nooit van gehoord? In deze column geeft ze een introductie.
Vandaag, op 6 juli, zijn we zo’n 2,5 miljoen kilometer verder verwijderd van de zon dan gemiddeld. Toch hebben we het niet kouder.
Nederlandse wetenschappers onderzoeken of ze orang-oetans in dierentuinen zelf hun partner kunnen laten kiezen. Op basis van geluid, of via beeld. Apen die zelf een keuze kunnen maken, voelen zich beter en krijgen sneller nakomelingen is het idee.
Het profiel van de geurstoffen in je handpalm kunnen je geslacht verraden met een nauwkeurigheid van meer dan 96 procent. Dat is handig bij forensisch onderzoek.
Olifanten eten niet gewoon alle voedsel dat beschikbaar is, maar hebben ook persoonlijke voorkeuren en behoeften.
De pas gelanceerde Europese telescoop zal peilen naar donkere energie en donkere materie. Daarmee is Euclid een schot voor de boeg voor antwoorden op de grootste mysteries van het universum.
Mensenkinderen kiezen vaker dan volwassen mensapen voor een onbekende beloning onder een ondoorzichtige beker dan voor een duidelijk zichtbare beloning onder een transparante beker.
OSCAR-QUBE, de magnetometer ontworpen door studenten aan de UHasselt, is nog maar net thuis van een reis naar het ISS, en het team is al in de weer met een tweede versie. De nieuwe, meer geavanceerde magnetometer mag volgend jaar mee op de allereerste vlucht van een Europese Ariane 6-raket.
Heeft je lichaam een epigenetische klok waaraan je kan zien hoe snel je veroudert? En kan een relatief korte intensieve levensstijlinterventie die meetbaar beïnvloeden?
Spek, ham, salami, paté, hespenworst, gehakt, filet americain … In sommige huishoudens komen ze bijna dagelijks op tafel. Maar steeds meer studies tonen aan dat te veel van dit soort charcuterie het risico op darmkanker doet stijgen. Dat lezen we in de Knack van 27 juni.
De eerste Vlamingen die voetbal speelden, waren leerlingen van het College van Melle, in 1863. Dat was al langer bekend. Maar wie de eerste Vlaamse fietsers waren, bleef tot voor kort in het ongewisse. Dat vage beeld wordt nu opgevuld met informatie uit onverwachte hoek: het dagboek van een Waalse priester en de Amsterdamse boekhouding van vergoedingen voor Duitse militairen.