Waarom mislukken goede voornemens?
Van de vele goede voornemens op 1 januari blijft tegen 1 maart meestal weinig of niets over. Toch is er een manier om je zelfcontrole op te krikken.
Van de vele goede voornemens op 1 januari blijft tegen 1 maart meestal weinig of niets over. Toch is er een manier om je zelfcontrole op te krikken.
Wanneer robots en mensen samenwerken, gaat daar vaak een lange training aan vooraf. Kan het ook zonder voorbereiding? Ja, blijkt uit een prestigieuze ingenieurswedstrijd. Het is voor roboticus Bram Vanderborght (VU Brussel) hét inzicht van 2022.
Deze zomer toonden twee Vlaamse wiskundigen dat ze zelfs zonder een quantumcomputer een wiskundige beveiliging konden kraken. Voor wiskundige Ann Dooms (Vrije Universiteit Brussel) is dat hét antwoord van 2022.
De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De tropische mug werd in de zomer van 2022 meermaals gespot in België. Vindt de mug in onze regio een nieuwe thuis? Dat is volgens entomoloog Isra Deblauwe (Instituut voor Tropische Geneeskunde) dé vraag voor 2023.
Om gepast in te spelen op de leerbehoeftes van cognitief begaafde kinderen, is het belangrijk al vroeg inzicht te krijgen in hun cognitief potentieel. Maar wat zijn de eerste tekenen van cognitieve begaafdheid? In deze blog lees je er meer over.
Nieuw onderzoek wijst uit dat orang-oetans veel nadrukkelijker dan andere mensapen ‘spreken’ met een complex repertoire aan ‘medeklinkers’. ‘Ze communiceren met een rijk pallet van smak-, klik-, kus- en proestgeluiden.’
Resistentie, een fenomeen waarbij kanker ongevoelig is of wordt aan behandeling, vormt een belangrijk probleem bij melanoom. Hoe wordt een kanker resistent? Dat wil doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven) Ewout Landeloos in 2023 uitklaren.
Studenten geneeskunde Emma Coene en Frédéric Claerhoudt (UGent) winnen de Eosprijs 2022. Ze onderzochten een snellere en goedkopere manier voor het nakijken van de plaatsing van een maagsonde op de intensieve zorgen.
Neuro-immunoloog Bieke Broux (Universiteit Hasselt) droomt van een nieuwe behandeling tegen multiple sclerose (MS). Of dat lukt, en hoe, is voor haar dé vraag voor 2023.
Door geuren na te bootsen evolueert een vlinderrups van een potentiële prooi tot een uitermate gespecialiseerde broedparasiet.
Nieuw onderzoek naar iconische fossielenbedden met resten van uitgestorven reusachtige zeezoogdieren ontrafelt een intrigerend mysterie. Maar het leert ons ook iets over de oorsprong van het voortplantingsgedrag van hun evolutionaire nazaat, de walvis.
Nu de Nederlandse regering officieel excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden rijst de vraag: zou iedere individuele Nederlander een stukje verantwoordelijkheid op zich moeten nemen? En hoe zit dat in België?
Dé vraag voor 2023 is voor planeetonderzoeker Hans Huybrighs of de lancering van de JUpiter ICy moon Explorer (JUICE) succesvol verloopt. JUICE is de eerste Europese ruimtesonde naar de manen van Jupiter en heeft als doel om te onderzoeken of de ondergrondse oceanen van de manen Europa, Ganymedes en Callisto geschikt zijn voor leven.
Elke dag een kleine dosis LSD of paddo’s gebruiken zou je mentale gezondheid ten goede komen. Je zou er onder andere meer focus door krijgen en creatiever door worden. “Het is zeker de moeite waard om dit verder te onderzoeken.”
Al decennialang onderzoeken wetenschappers welke impact de Zwarte Dood heeft gehad op de huidige genetische variatie in Europa. In oktober 2022 kregen we hierop eindelijk antwoorden dankzij DNA-onderzoek op oude menselijke resten van voor en na de pestepidemie. Het is voor genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en UAntwerpen) hét antwoord van 2022.
Schrijven studenten nog zelf hun teksten, of laten ze hun essays vanaf nu fabriceren door het nauwkeurige en gevatte ChatGPT? Een Duitse leerkracht besloot om de chatbot voortaan toe te laten, maar zijn studenten moeten wel kritisch blijven denken.
Waarvan raken we opgewonden? En gebeurt dat op dezelfde manier bij mannen als bij vrouwen? Het zijn vragen waar ook de wetenschap een antwoord op zoekt. Hoe gebeurt dat onderzoek? En wat kunnen we leren van de conclusies? Journalist Wim Swinnen ging op bezoek in een sekslab aan de universiteit van Maastricht en vertelt alles over het onderzoek naar seks aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.