Waarom nieuwjaar elk jaar sneller komt
Als kind leek de zomervakantie eindeloos, net als de tijd tussen twee jaarwisselingen. Waarom vliegt de tijd zoveel sneller als we ouder worden?
Als kind leek de zomervakantie eindeloos, net als de tijd tussen twee jaarwisselingen. Waarom vliegt de tijd zoveel sneller als we ouder worden?
Onderzoekers laten zien dat we uit de oogbewegingen op kunnen maken wat voor beslissingen we vervolgens gaan nemen.
Ruim 1 miljard pintjes. Zoveel bier wordt er jaarlijks getapt met de technologie van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie. “En het werkelijke cijfer is waarschijnlijk een veelvoud”, zegt wetenschappelijk directeur Kevin Verstrepen.
Slim watergebruik, minder schadelijke gewasbeschermers … Je kent de klassiekers wel als het gaat over duurzame landbouw. De bestrijding van veeziektes krijgt veel minder aandacht, maar is net zo cruciaal voor de toekomst van onze voedselproductie.
Wetenschappers van 's werelds grootste kernfusiefaciliteit, de National Ignition Facility (NIF) van de VS, zijn erin geslaagd een kernfusiereactie te produceren die meer energie opwekt dan verbruikt. ‘Dit was absoluut nodig voor de geloofwaardigheid van een fusie-energieprogramma.’
Belgische wetenschappers onderzochten of straling van onder meer wifi en mobiele telefoons echt klachten als hoofdpijn en slapeloosheid kunnen veroorzaken. Net als in eerdere studies konden ook zij geen enkel aantoonbaar verband vinden.
Meer dan tachtig soorten aliens staan nu op de zwarte lijst. Hoog tijd om in te grijpen, zo vindt de EU. #Beware of aliens.
In het dagelijks leven kan motivatie het verschil maken tussen falen en succes. Onderzoekers bestudeerden het gebied in de hersenen dat instaat voor motivatie, en stelden vast dat het eiwit glutathion een rol speelt in het motiveren. Kan je je motivatie verhogen met een voedingssupplement?
Octopusuitbarstingen, spinnen die seksueel kannibalisme ontwijken en een wapenwedloop tussen mens en kaketoe - dit zijn de vreemde gedragingen van dieren waar we in 2022 over hebben geleerd.
Tussen mei en eind oktober van dit jaar vonden onderzoekers van Sciensano en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen op twaalf verschillende locaties in België Aziatische tijgermuggen. Dit is veel meer dan verwacht.
De zingende zeehondjes. Het lijkt wel de titel van een nieuwe Suske & Wiske, maar het is de conclusie van een opmerkelijk nieuw onderzoek. Zeehonden blijken namelijk geboren te worden met onverwachte vocale talenten.
De Eos-redactie selecteert de boeiendste en mooiste wetenschapsboeken van het voorbije jaar. Voor onder de kerstboom, of gewoon voor jezelf.
Van gevatte moppen bedenken tot miljoenen onbekende eiwitstructuren voorspellen: hier is een overzicht van wat artificiële intelligentie de voorbije maanden heeft gepresteerd.
Antibiotica dienen eenvoudig gezegd om bacteriën te doden. De medicijnen zijn tegelijk ook (minstens voor een deel) door bacteriën of schimmels gemaakt. Hoe doen ze dat? En hoe ontdekken onderzoekers bacteriën die interessante stoffen voor nieuwe geneesmiddelen produceren? Microbioloog Joleen Masschelein van het VIB en de KU Leuven legt het uit in deze aflevering.
Hoe weet je eigenlijk wat je talenten zijn? En hoe maak je je huidige job uitdagender? Herbekijk hier de livestream met professor organisatiegedrag Nicky Dries (KU Leuven) en bedrijfspsycholoog Elias Janssen (UGent en Radboud Universiteit).
De mens is van nature gericht op groei, op professioneel én persoonlijk vlak. Maar die focus op zelfontplooiing heeft ook een keerzijde.
Heel wat chimpansees in Europese dierentuinen lijden aan een vitamine D-tekort.
Opioïden zijn verslavend en hebben, vooral in de VS, tot veel doden geleid. Ook bij ons sterven mensen aan een overdosis pijnstillers. De verslavende medicijnen worden in België te vaak onbezonnen voorgeschreven, concluderen Antwerpse onderzoekers in een nieuwe studie. Hoe stoppen we de nakende epidemie?