Astronomen presenteren kolossaal panorama van de Melkweg
De nieuwe dataset omvat ruim drie miljard objecten en is daarmee waarschijnlijk de grootste catalogus in zijn soort tot nu toe.
De nieuwe dataset omvat ruim drie miljard objecten en is daarmee waarschijnlijk de grootste catalogus in zijn soort tot nu toe.
Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen konden de krokodillenmummies bestuderen. ‘Een van de mooiste vondsten die ik al onder ogen kreeg’, zegt archeozoöloge Bea De Cupere (KBIN). De oude Egyptenaren offerden krokodillen tijdens rituelen voor de god Sobek.
Tevredenheid lijkt niet meer van deze tijd. Toch is er volgens psychiater Dirk De Wachter hoop. ‘De maatschappij is op zoek naar een nieuw evenwicht tussen prestatiegericht zijn en welzijn. De essentie is zorgzaam omgaan met elkaar.’
Het is niet met zekerheid te zeggen dat buitenaards leven chemisch lijkt op dat van de aarde, water nodig heeft, zuurstof afgeeft of over DNA beschikt. Kunnen we het dan wel vinden?
Antibioticumresistentie is een groot probleem dat in de komende jaren alleen maar zal groeien. Wetenschappers zoeken daarom naar nieuwe manieren om resistente bacteriën te bestrijden.
Romeinse betonconstructies zijn zo goed bestand tegen de tand des tijds omdat het beton automatisch scheurtjes herstelt, blijkt uit een recent onderzoek. Die kennis biedt mogelijkheden om moderne betonrecepten te verbeteren en zo de klimaatimpact van betonproductie te verminderen.
Robots die in de ruimte of diep in de zee werken, kunnen niet zo gemakkelijk hersteld worden. Onderzoekers vonden hier een oplossing voor. ‘Deze robothuid lijkt op de onze.’
Past een penis alleen in de vagina van een soortgenoot, als een unieke sleutel op een uniek slot? Het is een van de hypotheses die wetenschappers onderzochten om te verklaren waarom penissen van verschillende diersoorten zo sterk van elkaar verschillen.
Om monsters van de rode planeet terug naar de aarde te brengen, gaat NASA een wel erg onconventionele lancering uitvoeren.
Skiën of snowboarden in de winter, wandelen of klimmen in de zomer. Vakanties in de Alpen zijn voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel. Maar de klimaatopwarming laat ook de bergen niet ongemoeid. Wat brengt de toekomst voor de Alpen?
De ruimtecapsule waarmee drie crewleden van het ISS naar de aarde terug zouden vliegen, raakte onlangs beschadigd en vangt de terugvlucht onbemenst aan. Hoe moet de crew dan terug naar de aarde?
Onlangs ontdekte een Belgische amateurarcheoloog een fragment van een Romeinse dodecaëder. Die vondst is maar een van de vele voorbeelden van twaalfvlakkige figuren in de wetenschap en natuur.
Zestig procent van de mensen wil zijn of haar persoonlijkheid bijschaven. Kan dat wel?
Het mediterraan dieet is, voor het zesde jaar op rij, verkozen tot beste algehele eetpatroon. Daarnaast prijkten de maaltijden uit het Middellandse Zeegebied ook op de eerste plaats in de categorieën ‘beste dieet voor gezond eten’ en ‘beste plantaardig dieet’. Waarom is dit zo’n gezond eetpatroon?
De wereld rouwt om de vroegtijdig gestorven Lisa Marie Presley, die overleed na een hartaanval. In zijn lab werkt biomechanisch ingenieur Mathias Peirlinck aan digitale tweelingen van het menselijke hart, een technologie die het leven van hartpatiënten kan helpen redden.
Onderzoek is minder baanbrekend dan vroeger, stellen wetenschappers in een nieuwe paper. Moeten we ons zorgen maken?
Glaskikkers beschermen zich tegen roofdieren door doorzichtig te worden tijdens hun slaap. Ze doen dat door hun rode bloedcellen tijdelijk in hun lever te ‘verbergen’.
De James Webb-ruimtetelescoop heeft voor het eerst de aanwezigheid van een exoplaneet kunnen bevestigen. De planeet, formeel aangeduid als LHS 475 b, is bijna precies even groot als de onze.