Het leeuwendieet, trending op TikTok
Het leeuwendieet is een dieet waarbij je 30 dagen lang enkel vlees eet, hoofdzakelijk rood vlees. Er is dus geen plaats voor fruit en groenten. Dat zou je gezondheid ten goede komen. Klopt dat?
Het leeuwendieet is een dieet waarbij je 30 dagen lang enkel vlees eet, hoofdzakelijk rood vlees. Er is dus geen plaats voor fruit en groenten. Dat zou je gezondheid ten goede komen. Klopt dat?
Pleasers zullen niet snel nee zeggen, stellen zich behulpzaam op en houden veel rekening met de wensen van anderen. Zo komen ze makkelijk in een schadelijk patroon van zelfopoffering terecht. Psycholoog Nele Jacobs (Brussels School of Governance) stelt een stappenplan voor om te stoppen met pleasen.
Sommigen lusten geen fruit, anderen dan weer geen groenten. Dat kan tot een ongezond eetpatroon leiden. Maar de wetenschappelijke wereld schuift een oplossing naar voren. In het Verenigd Koninkrijk wees nieuw onderzoek uit dat de kleur van het bord een verschil kan maken. Klopt dat?
Hulpverleners die een gedeelde levenservaring hebben met de mensen die ze ondersteunen, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de toegang tot zorg. Dat was in 2022 hét antwoord voor Caroline Masquillier, post-doctoraal onderzoeker aan de departementen Sociologie en Huisartsengeneeskunde van de UAntwerpen.
Ook ziek? De kans is groot, nu griep, RSV en Covid goed de ronde doen. Tegelijk verschijnen er berichten over een tekort aan koortsremmende medicijnen. Dat is niet per se een probleem. ‘Koorts heeft een nut, en is vaak ongevaarlijk’, zegt specialist infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) daarover in onze podcast.
We gaan er vaak vanuit dat processen van taalproductie overal dezelfde zijn, maar onderzoek bij sprekers van het Murrinhpatha toont aan dat dat niet zo is. Dat is voor taalkundige Jean Christophe Verstraete (KU Leuven) hét antwoord van 2022.
Patiënten die met behulp van een VR-bril therapie krijgen, voelen minder pijn voor, tijdens en na medische procedures. Dat noemt neuroloog Steven Laureys (Universiteit van Luik) het inzicht van 2022.
Het nieuwe jaar komt eraan, en dat betekent vuurwerk. Fijn voor wie van lichtspektakel houdt, maar een nachtmerrie voor vogels en andere dieren, en niet enkel op oudejaarsavond. GPS-data verzameld bij ganzen laat zien dat de dieren het weken later nog moeilijk hebben als gevolg van vuurwerk.
De ESA Gaia ruimtetelescoop heeft ons in het afgelopen jaar maar liefst honderdduizend nieuwe sterren bijgegeven wiens variabiliteit door een stertrilling verklaard kan worden. Dat is voor sterrenkundige Conny Aerts (KU Leuven) de prestatie van 2022.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte. Kan pindakaas dan helpen tegen diabetes?
Materiaalkundige Jana Becelaere (UGent) vond samen met haar collega’s uit de chemie en de apotheekwetenschappen een manier om moeilijk oplosbare medicijnen in werkzame pillen te gieten. Ze gebruikten daarvoor elektrospinning, een technologie die tot nu toe vooral dient voor de productie van filtermembranen.
Een geschikt onderzoek vinden voor deze rubriek is vaak hard zoeken – en soms, zoals nu, tot in de laatste uren voor de deadline. En dan valt er plots een onderzoek over het drijfvermogen van drollen in je mailbox. Dank u.
Je hoort af en toe op radio en televisie dat code geel, oranje of rood actief wordt. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit hoe die weerwaarschuwingen bepaald worden.
Van de vele goede voornemens op 1 januari blijft tegen 1 maart meestal weinig of niets over. Toch is er een manier om je zelfcontrole op te krikken.
Wanneer robots en mensen samenwerken, gaat daar vaak een lange training aan vooraf. Kan het ook zonder voorbereiding? Ja, blijkt uit een prestigieuze ingenieurswedstrijd. Het is voor roboticus Bram Vanderborght (VU Brussel) hét inzicht van 2022.
Deze zomer toonden twee Vlaamse wiskundigen dat ze zelfs zonder een quantumcomputer een wiskundige beveiliging konden kraken. Voor wiskundige Ann Dooms (Vrije Universiteit Brussel) is dat hét antwoord van 2022.
De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De tropische mug werd in de zomer van 2022 meermaals gespot in België. Vindt de mug in onze regio een nieuwe thuis? Dat is volgens entomoloog Isra Deblauwe (Instituut voor Tropische Geneeskunde) dé vraag voor 2023.
Om gepast in te spelen op de leerbehoeftes van cognitief begaafde kinderen, is het belangrijk al vroeg inzicht te krijgen in hun cognitief potentieel. Maar wat zijn de eerste tekenen van cognitieve begaafdheid? In deze blog lees je er meer over.