Hoe jouw vakantiefoto de wetenschap vooruithelpt
Oude foto’s zijn een onderbenutte bron van kennis. Ze kunnen wetenschappers vertellen hoe de natuur in de voorbije 200 jaar is veranderd. Ook jouw foto’s kunnen hieraan bijdragen.
Oude foto’s zijn een onderbenutte bron van kennis. Ze kunnen wetenschappers vertellen hoe de natuur in de voorbije 200 jaar is veranderd. Ook jouw foto’s kunnen hieraan bijdragen.
Bondscoach Roberto Martinez wijt de nederlaag tegen Marokko onder andere aan een gebrek aan spelvreugde. De voetballers kunnen zich misschien laten inspireren door de hommel, die zijn gek van het spelletje.
In Europa sterven jaarlijks meer dan 35.000 mensen aan infecties met bacteriën die niet meer reageren op antibiotica, omdat ze er bestand tegen geworden zijn (antibioticaresistentie). Het aantal blijft jaar na jaar toenemen. De impact van antibioticaresistentie is vergelijkbaar met die van griep, hiv en tuberculose samen.
Met mRNA-technologie maakte een Amerikaanse groep onderzoekers een griepvaccin dat beschermt tegen alle twintig influenzavirusstammen. De onderzoekers bewezen de werkzaamheid al bij muizen en fretten. Hiermee komt een universeel griepvaccin in zicht.
Een door AI aangedreven supercomputer verbrak een wiskundig record dat vijftig jaar had standgehouden. Om het daarna meteen weer te verliezen.
Weet jij wie de grootmoeder van je grootmoeder is? Zelfs met een familiestamboom kan je dat niet zomaar achterhalen. Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) moedigt vrijwilligers daarom aan om hun moederlijke stamlijn op te stellen. Die zoektocht naar onze 'voormoeders' levert hem nu een jaarprijs wetenschapscommunicatie en de Eos Publieksprijs op.
Een rat die ziektes opspoort, op zoek naar de maagsonde met echografie, ‘boosaardige’ spiegelmoleculen gedetecteerd met nanodeeltjes, kwantumfysica als alternatief voor brandstofmotoren en onvoorspelbare vulkanen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Durf te vertrouwen in je slaap. Dat is de belangrijkste les die journalist Thomas Detombe heeft geleerd tijdens zijn slaaptraining.
85 procent van de korte gammaflitsen is afkomstig van jonge sterrenstelsels die in flink tempo nieuwe sterren produceren.
Iedereen heeft weleens koude vingers of tenen. Maar bij sommigen neemt dat wel heel extreme vormen aan. Blootgesteld aan koude of extreme stress trekt alle kleur weg uit hun lichaamsuiteinden. Het fenomeen is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op een onderliggende aandoening.
Tien jaar geleden voer de Simon Stevin voor het eerst uit. Intussen heeft het Vlaamse onderzoeksschip 1.630 zeedagen en meer dan 150.000 kilometer op de teller. Aan boord bestuderen wetenschappers vervuiling, biodiversiteit en klimaatverandering.
Onderzoekers hebben het moleculaire mechanisme achter het effect van rook op de longen ontdekt.
Een Amerikaanse man die verlamd is kan weer communiceren dankzij een hersenimplantaat. De man spelt in zijn hoofd de woorden en een algoritme zet de hersengolven om in geschreven letters. Zullen verlamde patiënten binnen enkele jaren gewoon kunnen deelnemen aan een gesprek?
Data-analyses hebben steeds meer invloed op alle facetten van het voetbal én voorspellen de loop van een toernooi. 'Big data hebben een nieuw voetbaltijdperk ingeluid.'
Om zijn slaaptraining alle kansen te geven, nam journalist Thomas Detombe drie weken verlof. Dat had tot frustratie kunnen leiden. Wat als de training mislukte?
We geeuwen allemaal. Meermaals per dag. Zelfs vissen, reptielen en vogels doen het. Toch weten we eigenlijk niet waarom. Mogelijk is het een reflex om indommelende of gespannen ademhalingsspieren te reactiveren.
Ook in 2022 heeft het Global Carbon Budget, de wereldwijde CO2-begroting, geen goed nieuws. De globale uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen. Peter Landschützer over de rol van de oceaan in het klimaat: ‘Het is aan ons om de stress die we de oceaan bezorgen, te stoppen.’
De Thwaites-gletsjer, een uitzonderlijk brede ijsplaat die vanuit de West-Antarctische ijskap uitmondt in zee, staat op instorten. Als deze ijsmassa door aanhoudende opwarming zou verdwijnen, zijn de gevolgen nauwelijks te overzien.