Gebruik van katheters kan heropleving van urineweginfectie veroorzaken
De bacteriën die een urineweginfectie teweegbrengen kunnen in de blaas kleine reservoirs vormen die na katheterisatie weer actief worden.
De bacteriën die een urineweginfectie teweegbrengen kunnen in de blaas kleine reservoirs vormen die na katheterisatie weer actief worden.
Minstens de helft van alle gletsjers smelt volledig weg door klimaatverandering tegen het einde van deze eeuw, voorspelt een nieuw model. Daardoor zal het zeeniveau stijgen, maar vooral lokaal zullen mensen het verlies voelen.
Mag Elon Musk zomaar bepalen hoe onze nachtelijke hemel eruitziet? Het is een prangende vraag nu er steeds meer satellietconstellaties in een baan om de aarde zoeven.
In ons land zouden naar schatting 15.098 gevallen van kinderastma gelinkt kunnen worden aan koken op gas. Wanneer je kookt op gas, komt stikstofdioxide (NO2) vrij, dat schadelijk is voor de luchtwegen. Nieuw onderzoek zou dit bevestigen.
Liesbeth Demuyser en haar broer Thomas begeven zich allebei dagelijks in de fascinerende micro-wereld. Liesbeth onderzoekt bacteriën en schimmels aan de KU Leuven, Thomas is klinisch bioloog aan het UZ Brussel. De ene onderzoekt in een lab, de andere behandelt in een ziekenhuis. Toch kennen ze elkaars werk alleen van gesprekken op familiebijeenkomsten. Wat dan met al die onderzoekers en clinici die geen band met elkaar hebben?
Een nieuwe studie suggereert dat bepaalde vormen van kunstmatige voortplanting een risico met zich meebrengen op autisme en ontwikkelingsachterstanden. Experts twijfelen aan die bevinding. ‘De conclusie lijkt me voorbarig.’
Een aanzienlijk deel van het tin uit een ruim drieduizend jaar oud scheepswrak voor de kust van Turkije kwam helemaal uit mijnen in het huidige Oezbekistan.
Door samen te werken zoals mieren konden kleine robots ontsnappen uit een afgesloten ruimte. Mogelijk ontpoppen ze zich ooit tot verdienstelijke reddingswerkers.
De richting van honderden monumentale gebouwen ten opzichte van verschillende hemellichamen onthult dat de oude Olmeken en Maya al rond 1000 v. Chr. gebruik maakten van de 260-dagen kalender. Dat is eeuwen eerder dan archeologen tot nu toe konden bewijzen.
Vaak is vooral het goede moment kiezen belangrijk om de gewenste effecten te bereiken: het moment waarop een klein zetje volstaat om een kettingreactie in gang te zetten.
Deze robot zwemt meer dan vier keer zo snel als de vorige recordhouder.
Een nieuw onderzoek voegt een dimensie toe aan de ecologische problematiek van koraalverbleking: bepaalde vissen blijken hun concurrenten niet meer te herkennen. Als gevolg daarvan moeten ze op zoek naar nieuwe ‘gevechtsregels’ in hun overlevingsstrijd om voedsel.
Het KMI lanceert drie keer per week een weerballon met radiosonde in Ukkel. Waarvoor dient die weerballon? Weerman Bram Verbruggen legt het uit.
Ga er niet van uit dat een wespensteek altijd van een vrouwelijke wesp komt. Met hun scherpe geslachtsdelen kunnen ook mannetjeswespen steken.
De Jupitermaan Europa bevat meer water dan alle aardse oceanen bij elkaar.
Hoe komt het dat een micro-organisme bij sommige mensen gewoon passeert, en anderen enorm ziek maakt? Dat hoopt longarts en klinisch infectioloog Eva Van Braeckel (UZ Gent) in 2023 beter te begrijpen.
Het bewonen van ons lichaam, ook wel embodiment genoemd, wat betekent dat nu juist? Je leest meer over in deze blog.
Het leeuwendieet is een dieet waarbij je 30 dagen lang enkel vlees eet, hoofdzakelijk rood vlees. Er is dus geen plaats voor fruit en groenten. Dat zou je gezondheid ten goede komen. Klopt dat?