De Jonge Uitdagers
De Jonge Uitdagers


Kinderen met autisme spelen best in de natuur
Buiten spelen is niet alleen leuk, maar het kan ook helpen om je beter te voelen. Voor kinderen met autisme is de natuur een fijne plek waar ze makkelijker tot rust kunnen komen. Op 2 april is het Wereld Autisme Dag en staan we stil bij hoe de natuur kan bijdragen aan rust, focus en plezier.


Foppen op 1 april: een korte geschiedenis
Op 1 april worden we allemaal wel eens voor de gek gehouden. Van gekke grappen tot verzonnen verhaaltjes, het lijkt wel een dag om iedereen beet te nemen. Dit staat bekend als de dag van de aprilvis, en die traditie bestaat al decennialang.


Ga slim om met de zon
De zon is misschien wel de bekendste ster in de Melkweg. Ze geeft warmte, maakt ons blij en helpt ons lichaam om vitamine D aan te maken. Te veel zon is echter niet goed voor onze huid. Daarom smeren veel mensen zonnecrème. Maar die witte smurrie op je gezicht smeren beschermt je niet volledig.


Zeewier: geen nieuwe trend, maar eeuwenoud eten
Tegenwoordig zie je zeewier steeds vaker in de winkel. Je eet het in sushi of als knapperige snack. Toch is zeewier niet nieuw. Mensen in Europa aten al achtduizend jaar geleden zeewier.

Kan de aarde zonder maan?
De maan is elke nacht aan de hemel te zien, soms als een dunne sikkel, soms als een grote, heldere bol. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als de maan er niet meer was? Astronoom Christoffel Waelkens legt het uit.

Een vogelennest als geschiedenisboek
Een bioloog uit Amsterdam heeft 30 jaar oude plasticstukjes teruggevonden in het nest van een meerkoet. Die zwarte vogel gebruikt de laatste jaren plastic om zijn nest steviger te maken. Dankzij die ontdekking krijgen we een unieke blik op het verleden van de stad.

Met een robothand leer je sneller pianospelen
Japanse onderzoekers hebben een robothand-exoskelet ontwikkeld voor pianisten. Die uitvinding ondersteunt de muzikanten bij het doorbreken van hun fysieke grenzen.

Wit, roze of zwart: wat zegt jouw snot over je gezondheid?
Snot… iedereen heeft het, maar we denken er meestal niet te veel over na. Toch kan de kleur van je snot je een hoop vertellen over wat er in je lichaam gebeurt. Tijd om eens goed naar je zakdoek te kijken.

Van klein naar groot: hoe schelpen groeien
Op het strand liggen schelpen in allerlei kleuren en vormen. Sommige zijn groot en stevig, breekbaar en andere zijn klein. Maar wist je dat schelpen eigenlijk huisjes van dieren zijn? Ze groeien laagje voor laagje, net als je nagels.

Zijn schelpen iets van de toekomst?
Op 22 maart is het weer tijd voor de Grote Schelpenteldag! Wandel op het strand, tel en sorteer de gevonden schelpen en help de wetenschappers. Eén van de populairste schelpen aan onze kust is de kokkel. Maar nu vragen biologen zich af of de kokkelschelpen de klimaatopwarming wel aankunnen. Gaan we ze in de toekomst nog kunnen terugvinden aan zee, of zien we schelpen in musea?

Gezond oud worden dankzij een worm
Een worm is misschien wel de geheime sleutel om gezond én oud te worden. De jonge Belgische onderzoeker Lucas Mergan bestudeert hoe een worm en een mens oud worden. En geloof het of niet… we lijken meer op elkaar dan je zou denken.

De pijn te slim af zijn: waarom atleten kunnen blijven doorgaan
Een valpartij, schaafwonden en toch weer op de fiets springen alsof er niets is gebeurd. Atleten lijken soms niet te stoppen. Zij ervaren ook pijn, maar dankzij stoffen in de hersenen en hun sterke mindset kunnen ze blijven doorgaan tot de finish.

Op safari in huis: badkamerbeestjes
De badkamer is misschien wel de natste plek in huis, en dat maakt het de perfecte leefomgeving voor allerlei kleine bewoners. Terwijl jij je tanden poetst of onder de douche staat, krioelen ze stiekem rond op zoek naar een plekje om zich te verstoppen. Welke kriebelige huisgenoten schuilen in jouw badkamer?

Te veel scrollen? Dat is slecht nieuws voor je brein!
De smartphone: het eerste waar veel mensen naar grijpen in de ochtend en het laatste wat ze opzij leggen in de avond. Maar wist je dat overmatig scrollen je brein lui kan maken?

Jouw pony komt oorspronkelijk van Azië: hoe paarden Europa hebben bereikt
Duizenden jaren geleden, in het verre Azië, temde de mens paarden voor het eerst. Daarna verspreidden paarden zich razendsnel over de wereld. Een team van onderzoekers uit Barcelona ontdekte dat dit kwam omdat mensen paarden op een slimme manier fokten, waardoor ze zich veel sneller voortplantten. Zo maakte dit krachtige dier de reis van de uitgestrekte Aziatische steppes helemaal tot aan de manege.

Zeeschildpadden leggen hun eieren vroeger door de opwarming van de aarde
Onze aarde wordt steeds warmer, en dat merken zeeschildpadden ook. De stranden waar ze hun eieren begraven, worden heter. Om de hitte voor te blijven, leggen ze hun eieren nu eerder in het jaar. Zo krijgen hun baby’s een betere kans om op te groeien en proberen ze hun soort te redden.

Stoere vrouwen in de wetenschap
Op Internationale Vrouwendag vieren we de kracht, moed en doorzettingsvermogen van vrouwen over de hele wereld. Ooit gingen mensen ervan uitgingen dat wetenschap enkel voor mannen was. Gelukkig weigerden dappere Belgische vrouwen zich daarbij neer te leggen. Zij openden de deuren voor jonge meisjes over de hele wereld.