Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Vampier vaccineert vampier
Hoe houden we ziektes die van dier op mens overspringen onder de knoet? Wetenschappers werken aan vaccins die dieren aan elkaar kunnen doorgeven. Zo zouden we ziekte-uitbraken kunnen voorkomen.
Hoera, er gaan weer bomen dood!
Als ergens uit de Vlaamse natuur goed nieuws te melden valt, dan wel uit onze bossen. We hebben er nog steeds te weinig, maar wat er is, gaat er wel op vooruit. Er is meer dood hout, en bijzondere bossoorten keren terug.
Wie is gebaat bij een burgerban?
Binnenkort mag een vleesvervanger misschien niet langer ‘worst’ of ‘steak’ heten, omdat dat ‘misleidend’ zou zijn. Het is ironisch dat die bezorgdheid komt van een sector die zelf niet vies is van een beetje misleiding, vindt Eos-redacteur Dieter De Cleene.
Nobelprijs Chemie voor ‘genetische schaar’
De Nobelprijs Chemie 2020 gaat naar Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.
CRISPR-populier voor groener plastic en papier
Wetenschappers creëren met de gentechniek CRISPR-Cas een populier die minder lignine aanmaakt en daardoor milieuvriendelijker te verwerken is tot papier of bio-plastic.
‘We kunnen ons geen veto’s veroorloven’
De opwarming van de planeet en de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toeroepen kan volgens de Leuvense geograaf Gerard Govers enkel met technologische innovatie. En minder koeien. Een gesprek over moedig leiderschap, de steenkool in ons dieet en wat de energietransitie gemeen heeft met de kathedraal van Firenze.
Honderd procent hernieuwbaar, maar waar?
We moeten minder broeikasgassen uitstoten en meer hernieuwbare energie gebruiken. Maar voor al die zonnepanelen en windmolens is plaats nodig. Experts pleiten voor een betere ruimtelijke ordening, om negatieve effecten op de natuur te vermijden.
Zo ontstaat een nieuwe ziekte
Belgische onderzoekers reconstrueren hoe door klimaatverandering een nieuwe vorm van de ziekte leishmaniase ontstond.
Strijd tegen soortenverlies faalt
Ondanks ronkende doelstellingen blijft de biodiversiteit erop achteruit gaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.