Dirk Huylebrouck
Wiskundige dr. Dirk Huylebrouck geeft les aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, aan de campussen Sint-Lucas in Brussel en Gent. Hij schrijft af en toe voor Eos en heeft ook een wekelijkse column in de weekendbijlage "Pluto" van "Het Laatste Nieuws". Hij is de auteur van vier boeken over wiskunde: "Afrika + Wiskunde", "De Codes van da Vinci, Bach, pi en Co", "België + Wiskunde" en "Wiskunst".
Meest behandelde onderwerpen:
“Elke dag een ziekenhuis erbij”? Nee!
Om de zoveel dagen ‘een ziekenhuis erbij’ is véél minder dramatisch dan ‘een verdubbeling van het aantal opnames’. Ook wiskundige Dirk Huylebrouck legt het risico van exponentiële groei nog eens uit.
Katholiek ‘voortschrijdend inzicht’ over Stevin
In het Stadsarchief van Brugge is de tentoonstelling over Simon Stevin gestart. Wiskundige Dirk Huylebrouck plaatst enkele politieke bedenkingen bij die expositie.
Hoe lang is het ideale touw voor een geit? Wiskunde is soms moeilijker dan het lijkt
Sommige wiskundige problemen lijken op het eerste gezicht heel eenvoudig, maar zijn dat helemaal niet.
Wiskundige twijfels bij ‘The Big Bang Theory’
Dirk Huylebrouck wijst de makers van het succesvolle televisiefeuilleton ‘The Big Bang Theory’ op enkele wiskundige onvolkomenheden in het script.
Pythagoras is back
De stelling van Pythagoras is de beroemdste stelling. Daarom wellicht werd in september 2017 het wiskundige ‘fake news’ dat de Babyloniërs haar hadden bedacht gretig opgepikt. Toch is er ook écht nieuws: een Japanse hobby-wiskundige bedacht een sublieme veralgemening, al kreeg dit échte nieuws geen weerklank – tot nu.
Topwiskundige Jean Bourgain (64) overleden
De vermaarde Oostendse wiskundige Jean Bourgain overleed op 22 december aan kanker. Eos brengt hulde aan een man die zijn vakgebied naar een hoger niveau tilde en topwiskundigen inspireerde om hetzelfde te doen. 'Bourgain gaf geen traditionele lessen, maar ‘uiteenzettingen’.'
De huilende hal
De drooghal van firma Arbor in Herselt droogt bomen met natuurlijke luchtstromen. Bij stormwind produceert de hal een intense fluittoon. De ontwerpers zitten met de handen in het haar.
Humanity Star is tweemaal gebuisd voor wiskunde
De ruimtevaartmaatschappij die de ‘discobal’ het heelal instuurde, gaf verkeerde informatie.
Marie Curie aan het front in de Westhoek
Marie Curie was een idealiste. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok ze Frankrijk rond als de eerste ‘radiologie-arts zonder grenzen’. Veel minder bekend is hoe ze een derde van haar missies aan het front in West-Vlaanderen uitvoerde.