Dirk Huylebrouck
Wiskundige dr. Dirk Huylebrouck geeft les aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, aan de campussen Sint-Lucas in Brussel en Gent. Hij schrijft af en toe voor Eos en heeft ook een wekelijkse column in de weekendbijlage "Pluto" van "Het Laatste Nieuws". Hij is de auteur van vier boeken over wiskunde: "Afrika + Wiskunde", "De Codes van da Vinci, Bach, pi en Co", "België + Wiskunde" en "Wiskunst".
Meest behandelde onderwerpen:
‘Math equivalent met Art’ , een tentoonstelling in Heidelberg
De titel van een tentoonstelling op een prestigieuze bijeenkomst in Heidelberg stelt dat wiskunde en kunst gelijkwaardig zouden zijn, maar ze bewijst alvast niet wat kunst voor de wiskunde impliceert. En of omgekeerd de wiskunde daadwerkelijk tot kunst leidt, ligt in het oog van de toeschouwer.
Nul nieuws
Deze week ging het in het nieuws plots over de ontdekking van de nul. Het getal van niets was volgens een héél recent onderzoek gedateerd: het kwam uit de eerste eeuwen n. Chr. en dat zou groot nieuws zijn. Wiskundigen waren verwonderd, want was dit niet algemeen bekend?
De zeilwagen: een ontwerp van China of van Stevin?
Biografen van de Brugse wiskundige Simon Stevin (1548-1620) beweren dat hij zijn zeilwagen ontwierp naar Chinees model, getekend na handelsreizen naar het Oosten. Onterecht, volgens de curatoren van de tentoonstelling ‘Barbaren & Wijsgeren’.
De molen van Olen
Een plaats die prat gaat op haar niet zo grote snuggerheid is Olen, want ze vermeldt de legende van 'De Pot van Olen' zelfs op haar officiële site. Vandaag zet ze de traditie verder: hun feest ‘Onder de Molen’ heeft als logo een molen waarvan de wieken verkeerd staan.
Jean Bourgain wint nog een 'Nobelprijs voor de Wiskunde'
Wiskundige Jean Bourgain heeft de prestigieuze ‘Breakthrough Prize’ gewonnen. Het is de zoveelste bekroning voor zijn werk.
De scheve bol van Brussel (en andere "wiskunst")
Wiskundige Dirk Huylebroeck bundelde zijn wiskundige ontdekkingen in het boek "Wiskunst".
Een valse Rembrandt?
Tijdens een recent bezoek aan ‘National Gallery of Art’ in Washington merkte de Nederlander Rinus Roelofs dat de wieken op Rembrandts schilderij ‘De Molen’ fout staan; een wiskundig argument dat dit geen échte Rembrandt is?
Oorlogsheld, wiskundegenie, martelaar
De film The Imitation Game brengt het levensverhaal van Alan Turing. De Britse wiskundige was een oorlogsheld, maar stierf eenzaam nadat hij werd veroordeeld voor zijn homoseksualiteit.
Was Dracula een Vlaming?
Dracula associëren we met een vage mythische streek ergens in Roemenië. Zowat 800 jaar geleden hadden zich daar ook vele Vlamingen gevestigd.