Dirk Huylebrouck
Wiskundige dr. Dirk Huylebrouck geeft les aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, aan de campussen Sint-Lucas in Brussel en Gent. Hij schrijft af en toe voor Eos en heeft ook een wekelijkse column in de weekendbijlage "Pluto" van "Het Laatste Nieuws". Hij is de auteur van vier boeken over wiskunde: "Afrika + Wiskunde", "De Codes van da Vinci, Bach, pi en Co", "België + Wiskunde" en "Wiskunst".
Meest behandelde onderwerpen:
Pi-kuikentje trakteert op pi-dag
Vrijdag 14 maart is het weer pi-dag. En ook dit jaar gaat deze wiskundige feestdag niet onopgemerkt voorbij dankzij wiskundige Dirk Huylebrouck, alias ‘Professor Pi’.
De val van de lotto
Het resultaat van de Lotto-trekking wordt bepaald door zeven genummerde balletjes, die telkens volgens dezelfde procedure in draaiende trommels vallen. Maar een wiskundige berekening levert resultaten op die twijfel doen zaaien. Is het Lotto-mechanisme wel perfect willekeurig?
Kruibeekse rotonde draait verkeerd
Rotondes draaien in België steeds tegen de klok in. Hoewel. Aan de parkeerplaats aan de E17 in Kruibeke stoot je op een onwettige rotonde, waar auto’s met de klok mee omheen draaien, zo meldde wiskundige kunstenaar Rinus Roelofs ons.
Foute naam landingsbaan Brussels Airport wordt aangepast
Op de luchthaven van Zaventem heeft baan 02/20 al enkele jaren de verkeerde naam. Wiskundige Dirk Huylebrouck bracht de fout in 2010 in Eos aan het licht, en vannacht wordt het nummer gecorrigeerd.
Waar is het hoofd van Carnot? - In het MAS
De Franse wiskundige Lazare Carnot, een tijdlang Antwerps gouverneur, kreeg in de Scheldestad een standbeeld. Maar daarvan zou alleen het hoofd overblijven – en dan nog alleen een kopie. Na de publicatie van een artikel in Eos, kwam het hoofd boven water.
De Panne blundert met kunstwerk
In De Panne prijkt sinds vorig jaar een kunstwerk van de Maltees Norbert Francis Attard, gebaseerd op de wiskundige reeks van Fibonacci. Helaas heeft Attard niet goed geteld, ontdekte Eos-medewerker Dirk Huylebrouck.
Wiskundige en computerpionier Alan Turing 100 jaar geleden geboren
Alan Turing kraakte Hitlers code en stond aan de wieg van de computerwetenschap. Maar hij werd veroordeeld voor zijn homoseksualiteit, en stierf in verdachte omstandigheden aan het gif van een cyanideappel.
Opinie: Wie eert de wiskunde?
Politici hebben het over de promotie van de wiskunde, maar in het straatbeeld staan vooral moorddadige kruisvaarders, collaborateurs of in het beste geval strip- en nudistenhelden. Eos-medewerker Dirk Huylebrouck neemt het op voor onze topwiskundigen.