Dirk Huylebrouck
Wiskundige dr. Dirk Huylebrouck geeft les aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, aan de campussen Sint-Lucas in Brussel en Gent. Hij schrijft af en toe voor Eos en heeft ook een wekelijkse column in de weekendbijlage "Pluto" van "Het Laatste Nieuws". Hij is de auteur van vier boeken over wiskunde: "Afrika + Wiskunde", "De Codes van da Vinci, Bach, pi en Co", "België + Wiskunde" en "Wiskunst".
Meest behandelde onderwerpen:
Wiskunde uit de gevangenis
Wiskundige Dirk Huylebrouck ontving een bijzondere brief van een Amerikaanse inmate: of hij eens naar zijn formule wilde kijken.
Mat(h)uvu: plein met bijzondere geometrische ‘bol’ heropent in Knokke
Wie Knokke zegt, denkt aan dure handtassen, golfkarretjes en verboden frigoboxen, maar niet noodzakelijk aan wiskunde. Vandaag heropent echter het nieuw aangelegde Albertplein, alias Place Matuvu, met centraal een bijzondere geometrische vorm.
Pi-knaldrang
Op pi-dag mag 'Professor Pi' Dirk Huylebrouck eindelijk weer een lezing geven over zijn geliefde getal. Hoe bereidt hij zich voor? Denk aan speciale pi-zza's, pi-ralines en een bijzondere brief aan Marc Van Ranst.
3,14 maal pizza
Drie bekende wiskundige problemen over pizza, plus een grapje dat telt voor 0,14.
Wiskundige Jacques Tits, bekend van groepentheorie, overleden
Op 5 december is wiskundige Jacques Tits op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van de groepentheorie, waarvoor hij de Abelprijs ontving.
Wat had de vroegere mens op zijn kerfstok?
Staat de wieg van de wiskunde in Centraal-Afrika? Een 22.000 jaar oud botje met inkervingen, opgegraven in het Congolese Ishango, doet vermoeden van wel. De ontdekker, Jean de Heinzelin, had op zijn sterfbed nog een verrassing: een tweede Ishangobeentje. Het bleef een halve eeuw in zijn lade liggen. Het kleinood is cruciaal om de verschillende hypothesen over het eerste telstaafje te bevestigen of te ontkrachten.
If you pay π-nuts
Als alle andere maatregelen falen om het tekort aan wiskundeleraars op te vangen, moeten we de verloning in het onderwijs regelen volgens vraag en aanbod, schrijft Dirk Huylebrouck.
Geluk vinden in onbewijsbaarheid
Harvey Friedman maakt er zijn levenswerk van om onbereikbare wiskunde tastbaar te maken. Later dit jaar neemt de gerenommeerde wetenschapper een positie in als gastprofessor aan de Universiteit Gent. Een gesprek met een man die even hartelijk is als intelligent.
De Dikke Pythagoras: los jij deze doordenkers op?
Het wiskundetijdschrift Pythagoras bestaat zestig jaar. Dat wordt gevierd met een boek vol doordenkers. Ook wiskundige Dirk Huylebrouck waagde zich eraan. 'Ik voelde mijn hersenen opnieuw kraken alsof ik jong was.'