Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Zwarte gaten zijn wellicht de bron van de mysterieuze donkere energie
Amerikaanse wetenschappers opperen dat er een verband bestaat tussen donkere energie en het aantal zwarte gaten in het heelal.
Heelal bestaat veel te kort om apen Shakespeare te laten reproduceren
Ons heelal zal bij lange na niet lang genoeg bestaan om een willekeurig typende aap bij toeval het complete werk van Shakespeare te laten reproduceren. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van Australische wiskundigen die het bekende gedachte-experiment onder de loep namen.
Wat gebeurde er toen een meteoriet vier keer zo groot als Mount Everest insloeg op aarde?
Miljarden jaren geleden – lang voordat er leven was zoals wij dat nu kennen – sloegen er regelmatig meteorieten in op onze planeet. Eén van deze inslagen, ’S2’ genoemd, vond zo’n 3,26 miljard jaar geleden plaats. En dat had onverwachte gevolgen.
Puin in meteorenzwerm is minder gevaarlijk dan gedacht
Tauridenzwerm is een spoor van ruimtepuin dat geregeld in de buurt van de aarde komt. Nieuw onderzoek bracht de dreiging daarvan in kaart.
Dit ijzige ruimteobject stoot bundels vluchtige gassen uit
De James Webb-ruimtetelescoop heeft de gassen in kaart gebracht die de zogeheten centaur 29P uitstoot. Wat kunnen we daaruit afleiden?
ESO-telescoop maakt detailrijke infraroodkaart van de Melkweg
Astronomen hebben een kolossale infraroodkaart van de Melkweg gepubliceerd die meer dan anderhalf miljard objecten omvat – de meest detailrijke die ooit is gemaakt.
Aarde had 466 miljoen jaar geleden mogelijk een ringenstelsel
In de miljoenen jaren daarna viel het materiaal van de ring geleidelijk naar de aarde, waardoor een piek in het aantal meteorietinslagen optrad.
Voyager 1-team brengt reparatie op afstand tot goed einde
Technici hebben met succes een probleem opgelost met de chemische stuwraketjes van de Voyager 1, die ervoor zorgen dat deze oude ruimtesonde op de aarde blijft gericht.
Ontsnapt ons Melkwegstelsel aan botsing met Andromedastelsel?
Jarenlang dachten astronomen dat de Melkweg voorbestemd was om over een paar miljard jaar te botsen met zijn naaste grote buur, het Andromedastelsel. Maar uit een nieuwe computersimulatie blijkt dat er vijftig procent kans is dat de dreigende botsing uitloopt op een nipte misser – in eerste instantie althans.