Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
ESO-telescoop maakt verbluffende opname van Melkwegcentrum en ontdekt oude ‘starburst’
ESO’s Very Large Telescope (VLT) heeft het centrale deel van de Melkweg met spectaculaire resolutie waargenomen en nieuwe details ontdekt over de geschiedenis van de stergeboorte in ons sterrenstelsel.
Ambitieuze Amerikaans-Europese Marsmissie krijgt vorm
De ruimteagentschappen NASA en ESA hebben plannen voor een ambitieus Mars-project. De Mars Sample Return-missie (MSR) heeft tot doel om ongeveer een halve kilo aan gesteenten van de rode planeet op te halen.
Mogelijk flinke ‘meteorenregen’ op komst
In de nacht van 21 op 22 november is, bij helder weer, mogelijk een korte maar hevige regen van ‘vallende sterren’ te zien.
Sterparen hebben minder vaak planeten dan alleenstaande sterren
1 op de 6 van de nabije zonachtige sterren waarbij planeten zijn ontdekt, maken deel uit van een dubbelstersysteem.
Hoe zijn bolvormige sterrenstelsels ontstaan?
Tot nu toe werd aangenomen dat alle bolvormige sterrenstelsels vrij kort na de oerknal zijn gevormd. Volgens een nieuwe ontdekking zijn er ook jongere bolhopen, die zijn ontstaan in een complex netwerk van van afgekoeld gas.
Eerste sterren zijn vroeg ontstaan
Een verre gaswolk laat zien dat de eerste sterren al tijdens de eerste honderden miljoenen jaren na de oerknal zijn ontstaan.
Bevestigd: sterrenstelsels zonder donkere materie bestaan
Waarnemingen met de Hubble-ruimtetelescoop laten zien dat het sterrenstelsel DF4 weinig of geen donkere materie bevat. De grote vraag is nu hoe zulke sterrenstelsels zijn ontstaan.
Voor pasgeboren planeten zijn zonnestelsels van nature ‘kindveilig’
Computersimulaties laten zien dat fysische mechanismen ervoor zorgen dat jonge planeten in het centrale deel van hun planetenstelsel niet door hun ster worden verzwolgen.
De ‘mol’ van Marslander Insight wil de bodem maar niet in
Op 28 februari van dit jaar begon de Amerikaanse Marslander InSight zich de bodem in te hameren, maar dieper dan 35 centimeter is hij niet gekomen.