Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe zijn bolvormige sterrenstelsels ontstaan?
Tot nu toe werd aangenomen dat alle bolvormige sterrenstelsels vrij kort na de oerknal zijn gevormd. Volgens een nieuwe ontdekking zijn er ook jongere bolhopen, die zijn ontstaan in een complex netwerk van van afgekoeld gas.
Eerste sterren zijn vroeg ontstaan
Een verre gaswolk laat zien dat de eerste sterren al tijdens de eerste honderden miljoenen jaren na de oerknal zijn ontstaan.
Bevestigd: sterrenstelsels zonder donkere materie bestaan
Waarnemingen met de Hubble-ruimtetelescoop laten zien dat het sterrenstelsel DF4 weinig of geen donkere materie bevat. De grote vraag is nu hoe zulke sterrenstelsels zijn ontstaan.
Voor pasgeboren planeten zijn zonnestelsels van nature ‘kindveilig’
Computersimulaties laten zien dat fysische mechanismen ervoor zorgen dat jonge planeten in het centrale deel van hun planetenstelsel niet door hun ster worden verzwolgen.
De ‘mol’ van Marslander Insight wil de bodem maar niet in
Op 28 februari van dit jaar begon de Amerikaanse Marslander InSight zich de bodem in te hameren, maar dieper dan 35 centimeter is hij niet gekomen.
Ster aan flarden gescheurd door zwart gat
NASA-satelliet TESS registreerde het nagloeien van een ster die door een superzwaar zwart gat aan flarden is getrokken.
Meteoriet bevat uniek mineraal
Het gaat om edscottiet, een stof die mogelijk gevormd is in de kern van een voormalige planeet.
Mogelijke oplossing voor methaanraadsel op Mars
Metingen van de hoeveelheid methaan op Mars lopen sterk uiteen. Daarvoor bestaat nu een mogelijke verklaring.
Kan de aarde als reusachtig vergrootglas worden gebruikt?
Radioastronomen zijn er al bekend mee: een ‘telescoop’ ter grootte van de aarde. Maar in de optische astronomie is zoiets nog verre toekomstmuziek. Of toch niet? Volgens astronoom David Kipping van Columbia University zou het mogelijk zijn om de aarde, of beter gezegd: de aardatmosfeer, als lens te gebruiken.