Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Ligt er metersdik ijs in kraters rond de zuidpool van de maan?
Planeetwetenschappers hebben indirecte aanwijzingen gevonden dat er op of in de bodems van sommige kraters rond de noordpool van de planeet Mercurius én de zuidpool van de maan een metersdikke laag ijs ligt.
Wetenschappers maken ‘minizon’ om ontstaan van zonnewind te onderzoeken
Met behulp van een helse machine hebben natuurkundigen van de universiteit in Wisconsin-Madison het ontstaan van de zonnewind nagebootst.
Marslander InSight lijkt lichte ‘Marsbeving’ te hebben opgepikt
Het zwakke seismische signaal is op 6 april opgetekend. Wetenschappers zijn nog druk doende om de exacte oorzaak van het signaal vast te stellen. Dat het om een ‘Marsbeving’ ging, staat dus nog niet helemaal vast.
NASA selecteert instrumenten voor mogelijke maanvluchten in 2019
Het wordt druk op en rond de maan, en de VS willen er nu ook weer naartoe. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft twaalf wetenschappelijke instrumenten en ‘tech-demonstraties’ geselecteerd voor maanmissies die al eind dit jaar zouden kunnen vertrekken.
Manen kunnen manen hebben (in theorie)
Astronomen worstelen sinds een tijdje met de vraag of planeetmanen zelf ook weer maantjes kunnen hebben. Nieuwe berekeningen, gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, laten zien dat dit – onder zekere voorwaarden – inderdaad mogelijk is.
Chinese maansonde met succes geland op achterkant maan
Vannacht om 3.26 uur onze tijd is de Chinese maanlander Chang’e-4 geland op de maan.
Trappist-planeten mogelijk allemaal even hels als Venus
De zeven aarde-achtige planeten van de nabije rode dwergster Trappist-1 zijn misschien allemaal droog gekookte werelden, vergelijkbaar met de planeet Venus in ons eigen zonnestelsel. Dat beweren sterrenkundigen op basis van nieuwe gedetailleerde klimaatmodellen.
Nieuw zusje van de zon ontdekt
Portugese wetenschappers hebben een nieuw ‘zusje’ van de zon opgespoord. De ster – HD 186302 – heeft hoogstwaarschijnlijk deel uitgemaakt van dezelfde gaswolk als waaruit onze zon is ontstaan.
Nieuwe ruimtemissie naar Mercurius staat in de startblokken
Zoals het er nu naar uitziet wordt komende nacht (zaterdag 20 oktober) om 3.45 uur onze tijd de Europees/Japanse ruimtemissie BepiColombo gelanceerd. Deze missie bestaat uit twee ruimtesondes die eind 2025 de planeet Mercurius moeten bereiken.