Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Tienmaal meer 'hyperlumineuze' sterrenstelsels waargenomen dan mogelijk werd geacht
Astronomen hebben tien keer zoveel hyperlumineuze sterrenstelsels waargenomen dan sterren in theorie kunnen produceren. Als die theorie klopt, kunnen sterren dus niet in hun eentje verantwoordelijk zijn voor de helderheden van de helderste infraroodsterrenstelsels.
Astronomen ontcijferen de stamboom van de melkweg
Een internationaal team van astronomen is er, met behulp van kunstmatige intelligentie, in geslaagd om de ‘stamboom’ van ons melkwegstelsel te reconstrueren.
Sterrenstelsels zijn mettertijd steeds heter geworden
De opwarming wordt veroorzaakt doordat sterrenstelsels gas uit hun omgeving aantrekken.
Voor het eerst bruine dwerg opgespoord met radiotelescoop
De bruine dwerg, die Elegast wordt genoemd, is opgespoord met LOFAR, een radiotelescoop die uit duizenden afzonderlijke ontvangstantennes bestaat.
Kleine ‘ontsnapte’ planeet ontdekt in de Melkweg
De ‘loslopende’ planeet was waarschijnlijk kleiner dan de aarde.
Mogelijk veel meer water te vinden op de maan
Rond de polen van de maan ligt mogelijk twee keer meer water opgeslagen dan tot nu toe werd aangenomen.
Ons Melkwegstelsel heeft een klonterige halo
Astronomen van de University of Iowa hebben vastgesteld dat de halo van heet gas waarin ons Melkwegstelsel is gehuld een klonterige structuur heeft.
Sterrenkundigen vinden toevallig metaalarme bolhoop
Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Søren Larsen (Radboud Universiteit) heeft toevallig een bolvormige sterrenhoop ontdekt die extreem weinig metalen bevat.
Alle seinen op groen voor blik op rode planeet Mars
Op woensdagavond 14 oktober staat de rode planeet, vanaf de aarde gezien, precies tegenover de zon. Daarbij staat de planeet ook nog eens hoog aan de hemel. De eerstvolgende ‘perfecte waarneemkans’ is pas over dertig jaar.