Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Wat traplopen vertelt over de gezondheid van je hart
Slaag je erin vier trappen van gemiddeld 15 treden te beklimmen in minder dan een minuut? Of doe je daar langer dan anderhalve minuut over? In het eerste scenario zit het wel goed met je hart, in het tweede kan je beter een arts raadplegen.
‘De kans is groot dat een enkele dosis van ons vaccin levenslang bescherming biedt tegen SARS-CoV-2’
Vandaag publiceert de onderzoeksgroep van viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven) de eerste resultaten van het onderzoek naar hun vaccin in Nature. Hoewel het vaccin ten vroegste in 2022 klaar zal zijn, heeft het een aantal grote voordelen op de kandidaatvaccins die al in de loop van volgend jaar op de markt komen.
Veilig sporten na corona
Een besmetting met SARS-CoV-2 kan hartschade veroorzaken, zelfs als je geen andere symptomen hebt. Daarom kan het gevaarlijk zijn om na een covid-19-besmetting weer te gaan sporten. Om het risico op een hartspierontsteking te verkleinen, kunnen sporters terecht op sportkeuring.be voor advies.
Beleef de Dag van de Wetenschap digitaal
Het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel biedt dit jaar een waaier aan activiteiten rond duurzaamheid. Voor het eerst volledig digitaal.
Ook Moderna-vaccin zeer doeltreffend tegen covid-19
Volgens het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna Therapeutics is de doeltreffendheid van het vaccin 94,5%.
Hoeveel levens kan jij redden?
De Maakbare Mens lanceert deze week een campagne op sociale media om orgaandonatie in een positief daglicht te stellen en vragen van mensen te beantwoorden. Ook willen de initiatiefnemers mensen ertoe aanzetten zich te laten registreren of zich kenbaar te maken als orgaandonor. Wij zetten een aantal interessante weetjes over orgaandonatie op een rij.
Pijn bij kinderen blijft onderbehandeld
Acute en chronische pijn bij kinderen blijft dikwijls onontdekt of wordt geminimaliseerd.
‘De onenigheid tussen experts hangt vooral af van hoe je expert definieert’
Sinds de coronacrisis viert de wetenschapscommunicatie hoogtij: nog nooit kwamen zoveel experts aan bod in duidingsprogramma’s, talkshows en panelgesprekken. Dit jaar loofden de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie de Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie uit aan de bekendste onder hen. Marc Van Ranst: ‘Ik verbaas me erover hoezeer de virologische geletterdheid onder de bevolking is toegenomen.’
Kunnen kankerbehandelingen zomaar worden uitgesteld?
Naarmate het aantal covidpatiënten toeneemt, moeten ziekenhuizen een aantal bedden vrijhouden om hen te kunnen opnemen. Daarvoor moeten ze andere behandelingen uitstellen, ook kankerbehandelingen. Maar kan dat zomaar?