Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Hoeveel levens kan jij redden?
De Maakbare Mens lanceert deze week een campagne op sociale media om orgaandonatie in een positief daglicht te stellen en vragen van mensen te beantwoorden. Ook willen de initiatiefnemers mensen ertoe aanzetten zich te laten registreren of zich kenbaar te maken als orgaandonor. Wij zetten een aantal interessante weetjes over orgaandonatie op een rij.
Pijn bij kinderen blijft onderbehandeld
Acute en chronische pijn bij kinderen blijft dikwijls onontdekt of wordt geminimaliseerd.
‘De onenigheid tussen experts hangt vooral af van hoe je expert definieert’
Sinds de coronacrisis viert de wetenschapscommunicatie hoogtij: nog nooit kwamen zoveel experts aan bod in duidingsprogramma’s, talkshows en panelgesprekken. Dit jaar loofden de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie de Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie uit aan de bekendste onder hen. Marc Van Ranst: ‘Ik verbaas me erover hoezeer de virologische geletterdheid onder de bevolking is toegenomen.’
Kunnen kankerbehandelingen zomaar worden uitgesteld?
Naarmate het aantal covidpatiënten toeneemt, moeten ziekenhuizen een aantal bedden vrijhouden om hen te kunnen opnemen. Daarvoor moeten ze andere behandelingen uitstellen, ook kankerbehandelingen. Maar kan dat zomaar?
Er komt een golf van het post-intensive care-syndroom op ons af
Meer dan de helft van de patiënten die met covid of met een ander ernstig probleem op de intensieve zorgafdeling heeft gelegen, kampt achteraf met fysieke, psychische en cognitieve problemen.
‘Elke patiënt wordt uniek, en elke behandeling complex’
Data mining, machine learning, digital twins. Het zijn mooie woorden, maar wat betekenen ze concreet voor patiënten? Stappen we een wereld binnen waarin we van kop tot teen worden gemonitord en geanalyseerd? Experts Johan Decruyenaere (UZ Gent) en Peter Peumans (imec) aanschouwen de evoluties, trends én uitdagingen in de gezondheidszorg.
Marc Van Ranst beste wetenschapscommunicator
Met de prijs wordt hij beloond voor zijn inspanningen om onder soms uitdagende omstandigheden helder te communiceren over het vakgebied waarin hij als een uitmuntend onderzoeker bekend staat.
Online onzin
Behoorlijk wat gezondheidsadviezen die je op het web vindt, zijn fout. In Dokter Google helpt het team van Gezondheid en Wetenschap de lezer navigeren tussen quatsch en kwaliteit.
Tinnitus te lijf met stroomschokken
Een nieuwe behandeling vermindert aanzienlijk het storende gepiep in de oren van patiënten met tinnitus.