Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Veilig online met 'Ik weet je wachtwoord'
Als een moderne Vergilius gidst Daniël Verlaan de lezer door de donkere krochten van het web.
De Nobelprijs geneeskunde van 2020 gaat naar de ontdekkers van het hepatitis C-virus
De Nobelprijs geneeskunde wordt dit jaar toegekend aan Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles M. Rice. Deze drie wetenschappers deden baanbrekende ontdekkingen die leidden tot de identificatie van het hepatitis C-virus en leverden op die manier een beslissende bijdrage aan de strijd tegen door bloed overgedragen leverontsteking of hepatitis.
Snel genezen na milde corona-infectie?
Meer dan de helft van de patiënten blijft maanden na een milde besmetting met het coronavirus met zes of meer klachten kampen.
Welkom in het hoofd van de wetenschapper
Middenin de Gentse Plantentuin, onder een gigantisch kunstwerk van ROA, zwaaien op zaterdag 3 oktober de deuren open van een nieuw museum. Op een boogscheut van het S.M.A.K. en het MSK, kun je aan de rand van het Citadelpark nu ook het GUM bezoeken, het Gents Universiteitsmuseum.
‘We verwachten dat vrouwen alle symptomen van de menopauze maar aanvaarden. Waarom eigenlijk?’
Over hormonen circuleren gigantisch veel opinies en misvattingen, die patiënten vaak ten onrechte schrik aanjagen. In zijn nieuwe boek maakt endocrinoloog Guy T’Sjoen (UZ Gent) komaf met misleidende informatie.
Contactlens vervangt iris
Patiënten met een beschadigde of ontbrekende iris zouden binnenkort een elektronische versie kunnen krijgen.
'Migraine is meer dan gewoon wat hoofdpijn'
Migraine is een miskende en onderschatte aandoening. Zelfs dokters weten er niet altijd het fijne van, met verkeerde diagnoses en medicatie als gevolg – tot zelfs volstrekt nutteloze operaties. 'Je moet je persoonlijke triggers leren herkennen die je migraine uitlokken', zegt neuroloog Anneke Govaerts.
Covid-19 behandelen met bloedplasma: een goed idee?
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit heeft het behandelen van covid-19 met bloedplasma versneld goedgekeurd. Longarts Bart Lambrecht (UGent) is geen voorstander van de behandeling: ‘Soms kan het meer kwaad dan goed doen’.
‘Besmette mensen in isolatiecentra opvangen is niet haalbaar, niet wenselijk en onmenselijk’
Wie thuis in quarantaine gaat, besmet tot de helft van zijn huisgenoten. Artsen Harald De Cauwer (UAntwerpen) en Francis Somville (UAntwerpen en KU Leuven) stellen isolatiecentra voor als alternatief. Maar intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) heeft er zware bedenkingen bij.