Els Verweire
Els Verweire is redacteur gezondheid en geneeskunde.
Meest behandelde onderwerpen:
Er komt een golf van het post-intensive care-syndroom op ons af
Meer dan de helft van de patiënten die met covid of met een ander ernstig probleem op de intensieve zorgafdeling heeft gelegen, kampt achteraf met fysieke, psychische en cognitieve problemen.
‘Elke patiënt wordt uniek, en elke behandeling complex’
Data mining, machine learning, digital twins. Het zijn mooie woorden, maar wat betekenen ze concreet voor patiënten? Stappen we een wereld binnen waarin we van kop tot teen worden gemonitord en geanalyseerd? Experts Johan Decruyenaere (UZ Gent) en Peter Peumans (imec) aanschouwen de evoluties, trends én uitdagingen in de gezondheidszorg.
Marc Van Ranst beste wetenschapscommunicator
Met de prijs wordt hij beloond voor zijn inspanningen om onder soms uitdagende omstandigheden helder te communiceren over het vakgebied waarin hij als een uitmuntend onderzoeker bekend staat.
Online onzin
Behoorlijk wat gezondheidsadviezen die je op het web vindt, zijn fout. In Dokter Google helpt het team van Gezondheid en Wetenschap de lezer navigeren tussen quatsch en kwaliteit.
Tinnitus te lijf met stroomschokken
Een nieuwe behandeling vermindert aanzienlijk het storende gepiep in de oren van patiënten met tinnitus.
Veilig online met 'Ik weet je wachtwoord'
Als een moderne Vergilius gidst Daniël Verlaan de lezer door de donkere krochten van het web.
De Nobelprijs geneeskunde van 2020 gaat naar de ontdekkers van het hepatitis C-virus
De Nobelprijs geneeskunde wordt dit jaar toegekend aan Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles M. Rice. Deze drie wetenschappers deden baanbrekende ontdekkingen die leidden tot de identificatie van het hepatitis C-virus en leverden op die manier een beslissende bijdrage aan de strijd tegen door bloed overgedragen leverontsteking of hepatitis.
Snel genezen na milde corona-infectie?
Meer dan de helft van de patiënten blijft maanden na een milde besmetting met het coronavirus met zes of meer klachten kampen.
Welkom in het hoofd van de wetenschapper
Middenin de Gentse Plantentuin, onder een gigantisch kunstwerk van ROA, zwaaien op zaterdag 3 oktober de deuren open van een nieuw museum. Op een boogscheut van het S.M.A.K. en het MSK, kun je aan de rand van het Citadelpark nu ook het GUM bezoeken, het Gents Universiteitsmuseum.