Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Afgedankte telefoons ontmaskeren stropers
Een afluisterapparaat dat hoog in een boomtop wordt bevestigd, registreert het geluid van kettingzagen of geweerschoten, en stuurt vervolgens een alarmerend sms’je naar natuurbeheerders.
Natuurpunt erkend als wetenschappelijke instelling
De Belgische natuurverenigingen Natuurpunt en Natagora zijn door de federale regering officieel erkend als wetenschappelijke onderzoeksinstellingen.
Neanderthalerpoep verraadt groenterijk dieet
Met een nieuwe onderzoeksmethode hebben archeologen achterhaald dat neanderthalers meer groenten aten dan gedacht. Daarvoor bestudeerden ze een oeroud feces-staal.
Kan dieet autisme voorkomen?
Het is mogelijk om met een dieet processen in de hersenen te beïnvloeden.
Niet enkel bijen lijden onder pesticiden
Ook regenwormen en vogels lijden onder het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw.
Fotoreeks vervangt wachtwoord
Een nieuw paswoordsysteem werkt niet met letters en cijfers, maar met foto’s van gezichten. Want die onthouden we veel beter.
Geheimen uit het museum: Fonautograaf
De in 1857 uitgevonden ‘fonautograaf' registreerde de oudst bekende geluidsopname, het liedje Au clair de la lune.
Is lichaamsbeweging goed voor onze darmflora?
Topsporters hebben een andere, gezondere darmflora dan minder actieve mensen. Mogelijk stimuleert voldoende beweging gunstige bacteriën om de darmen te koloniseren.
Leidse Egyptoloog ontrafelt eeuwenoud verdwijningsmysterie
De verdwijning van een 50.000-koppig Perzisch leger in de Egyptische woestijn rond 524 voor Christus was een doofpotaffaire.