Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
‘Ons lichaam heeft nood aan vuiligheid’
De Francqui-Prijs wordt dit jaar toegekend aan longarts en astma-expert Bart Lambrecht. ‘Ons immuunsysteem heeft een zekere infectiedruk nodig om niet op hol te slaan’, zegt hij in een uitgebreid interview in Eos.
Pre-koloniale Caribiërs waren echte netwerkers
Netwerken lijkt een modern fenomeen, maar het is al zo oud als de weg naar Rome, of beter gezegd: als de vaarroute naar de Caraïben.
De basis van vaderliefde
Mannetjesmuizen die de afgelopen twee maanden niet hebben gepaard, vallen elke pasgeborene aan die hun pad kruist. Een seksuele ervaring verandert hun gedrag totaal: dan worden de muizen liefhebbende vaders.
Cyclonen schuiven op richting poolgebied
De gebieden waar cyclonen hun maximale intensiteit bereiken, zijn sinds 1980 ruim 150 kilometer noordelijker en zuidelijker opgeschoven.
Pinguïnkuikens gevolgd
Wanneer koningspinguïns het ouderlijke nest verlaten, verdwijnen ze soms wel zes jaar in de oceaan vooraleer terug te keren naar hun kolonie en zelf voor nageslacht te zorgen. Waar zwerven de jonge vogels al die tijd toch rond?
Anti-depressivum vertraagt alzheimer
Een medicijn tegen depressie helpt mogelijk tegen de ziekte van Alzheimer.
‘Operatierobot duurder en trager dan chirurg’
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, werken operatierobots niet sneller en nauwkeuriger dan mensen. Dat is de essentie van het promotieonderzoek van Jeroen Heemskerk aan de Universiteit Maastricht.
Opvolger voor jarige Belgica
Onderzoeksschip Belgica bestaat 30 jaar. Maar de schuit is aan vervanging toe, en daarom ligt het ontwerp voor een opvolger nu al klaar.
Gestolen fossielen vervolledigen mysterieuze dinopuzzel
In 1965 vond een paleobioloog in de Gobi-woestijn een paar gigantische grijparmen, maar geen kop. De Belgische paleontoloog Pascal Godefroit (KBIN) heeft nu het vijftig jaar oude mysterie opgelost.