Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Vals alarm
Treurdrongo’s kunnen de alarmkreet van wel 32 andere diersoorten nabootsen waardoor die op de vlucht slaan en hun voedsel onbewaakt achterlaten.
Geen sardines, geen paring
De Blauwvoetgenten op de Galápagoseilanden paren niet meer. Mogelijk komt dat door een tekort aan sardines.
Mannengeur lokt stress uit
Muizen en ratten in het lab krijgen stress door de aanwezigheid van mannen. Dat vertekent de resultaten van onderzoeken.
Superbrein weegt maximum 3,5 kilogram
Onze hersenen kunnen maximaal twee à drie keer zo groot worden als vandaag.
Olijfolie met nanolabel
Zwitserse onderzoekers stellen voor om dure olijfolie te labelen met synthetisch DNA.
Mijt is snelste landdier ter wereld
De mijt is - in verhouding tot zijn lichaamslengte - het snelste landdier ter wereld.
Depressief door ontsteking
De neuro-inflammatietheorie, die ervan uitgaat dat depressie een gevolg is van een ontstekingsreactie in de hersenen, blijkt te kloppen.
Alles stil in Tsjernobyl
Op 26 april 1986 om 1u22 in de ochtend leek alles nog rustig in de Vladimir Iljitsj Lenin kerncentrale nabij Tsjernobyl. In reactor 4 werd een serie tests uitgevoerd toen het compleet misliep. Om 1u23:44 explodeerde de reactor, waarbij 30 tot 40 keer meer fall-out werd gegenereerd dan in Hiroshima en Nagasaki samen. Grote delen van Europa werden bedekt onder een radioactief dekentje.
Genoom van dodelijke tseetseevlieg ontrafeld
Eindelijk is het genoom ontcijferd van de tseetseevlieg, die mee verantwoordelijk is voor de dodelijke slaapziekte in West-Afrika.