Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Middeleeuwse slavenhandelaars roofden blonde noordelingen
In de middeleeuwen kwamen slavenhandelaars mensen roven in Finland, het Russische Karelië en de huidige Baltische staten om ze te verkopen in het zuiden.
Een van de laatste levende dodo’s raakte tot in Japan
Een van de laatst levende dodo’s maakte in 1647 de overtocht van Mauritius naar Japan als relatiegeschenk voor de Japanse shogun.
Plant groeit langer met meer CO2
Als eenjarige planten aan abnormaal veel CO2 worden blootgesteld, blijven ze gemiddeld een week langer groeien.
Burgerwetenschap werkt
Gewone burgers zijn prima in staat om wetenschappelijke gegevens te verzamelen.
Dieren met complexer dieet zijn intelligenter
Dieren met een meer gevarieerd dieet zijn slimmer, blijkt uit intelligentietests bij 36 diersoorten.
Beloftevol middel tegen migraine
De resultaten van twee (toegegeven, beperkte) klinische studies naar een preventiemiddel tegen migraine zijn hoopvol: de nieuwe medicijnen verminderen het risico op migraine met 66 procent.
Stabiel gezin bevordert toekomst voor adoptiekinderen
Kinderen die vóór hun adoptie ondervoed en verwaarloosd waren, hoeven daar in hun latere leven geen gevolgen van te dragen. Als ze een goede relatie hebben met hun adoptieouders, is er geen verschil in beroepskansen met andere kinderen.
Artistieke aanleg zit in het brein
Een studie aan de KU Leuven toont aan dat kunstenaars een structureel ander brein hebben dan mensen zonder artistieke aanleg.
De jacht op het Higgs-boson
De documentaire 'Particle Fever’ volgt het onderzoek naar het Higgs-deeltje vanaf de opstart in 2008 tot de vermoedelijke vondst ervan in 2012.