Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Gekleurde gezondheidslabels werken
Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren en het al dan niet op ooghoogte plaatsen ervan, blijft mensen helpen om gezondere keuzes te maken.
Molecule geïdentificeerd die lichaamsbeweging gezond maakt
Amerikaanse wetenschappers hebben een molecule geïdentificeerd die tijdens lichaamsbeweging in de spieren wordt geproduceerd en vetverbranding stimuleert.
Noten bezorgden jager-verzamelaars rotte tanden
Een groep jager-verzamelaars had gaatjes in de tanden door veel noten te eten. Dat stelden wetenschappers vast bij fossiele resten van 15.000 jaar oud.
Complimentjes werken soms averechts
Kinderen met een laag zelfbeeld kan je beter niet te veel prijzen.
Aansteker supervulkaan gevonden
Er is weinig nodig om een supervulkaan te doen uitbarsten. Voldoende verschil in dichtheid tussen magma en omgeving volstaat, blijkt uit Zwitsers onderzoek.
We jagen zoals de beesten
Afrikaanse jagers-verzamelaars blijken op dezelfde manier gebieden te verkennen als haaien, bijen of mosselen. En ook als je een pretpark bezoekt, volg je een vergelijkbaar bewegingspatroon.
Als het kind maar een naam heeft
Dat we geuren zo moeilijk kunnen benoemen, komt gewoon omdat we er geen woorden voor hebben.
Oude donornier even goed als jonge
Een nier van een oude donor werkt even goed en even lang als een nier van een jonge donor. Oudere nieren hebben zelfs bijkomende voordelen.
2013: Paradoxaal jaar voor de wetenschap
Terwijl het debat over de hoge publicatiedruk bij wetenschappers losbarstte, kreeg de ‘trage’ theoreticus François Englert de Nobelprijs Natuurkunde.