Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Neanderthalers konden spreken zoals moderne mens
De neanderthaler kon vermoedelijk spreken. Tot die bevinding kwamen Australische onderzoekers door de werking van het tongbeen digitaal te simuleren.
Ontstaan alzheimer in beeld
Studie onthult drie fundamentele eigenschappen van de ziekte van Alzheimer: waar de aandoening begint, waarom, en hoe ze zich verder verspreidt.
Genetische foutjes voorbode van schizofrenie
Mogelijke link tussen mutaties die dyslexie of dyscalculie veroorzaken, en schizofrenie en autisme.
Compleet genoom van een neanderthaler ontrafeld
Een 50.000 jaar oud teenbotje levert het erg volledige genoom op van een neanderthalervrouw. Er was veel incest bij deze mensengroep, zo blijkt uit de analyse.
Geen plagiaat in publicaties criminoloog Van Calster
In de wetenschappelijke publicaties van criminoloog Patrick van Calster is in de periode dat hij aan de universiteit van Groningen en van Leiden werkte geen plagiaat aangetoond.
Vulkanisch onweer in het lab
Een miniatuuur vulkaanuitbarsting in het lab verduidelijkt waarom vulkanen onweer aantrekken.
Robotlibel vliegt zelfstandig
Onderzoekers van de TU Delft hebben een miniatuurvliegtuigje van amper twintig gram gebouwd dat zelf obstakels kan ontwijken.
Felle kameleons, felle kleuren
Mannetjeskameleons tonen hun rivalen dat ze bereid zijn om te vechten door de helderheid van hun huidskleuren aan te passen. Hoe hoger de helderheid van hun strepen, hoe groter hun agressieve intenties.
Eos-redacteur Els Verweire genomineerd voor Europese persprijs
Els Verweire werd geselecteerd voor haar artikel 'Jong, fit, gezond en … dement', over dementie op jonge leeftijd. Lees het artikel.