Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Valse knieoperatie blijkt even effectief als echte
Een operatie ter behandeling van een gescheurde meniscus is mogelijk een overbodige ingreep.
Elektrische schok wist pijnlijke herinnering
Elektroshoktherapie kan specifieke herinneringen verstoren. Dat blijkt uit een onderzoek bij 42 mensen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Kanker bestrijden met het eigen afweersysteem
Vakblad Science noemt kankerimmunotherapie de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van 2013.
Genmutatie belemmert gezichtsherkenning
Een genmutatie in de oxytocinereceptor is deels verantwoordelijk voor gezichtsblindheid.
Britse codekraker krijgt alsnog gratie
De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing heeft alsnog postuum eerherstel gekregen. In 1952 werd hij veroordeeld tot chemische castratie voor zijn homoseksualiteit.
Succes van IVF kan verdubbelen
Door de volledige genetische code van bevruchte eicelletjes in kaart te brengen, kan het succes van IVF stijgen van 30 procent naar 60 en meer.
Het verhaal achter de iconische 'Earthrise'-foto van Apollo 8
NASA maakte een reconstructie van hoe de astronauten van Apollo 8 45 jaar geleden de aarde zagen opkomen terwijl ze rond de maan cirkelden.
Verouderingsproces teruggedraaid bij muizen
Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe oorzaak van ouder worden ontdekt en het verouderingsproces bij muizen weten om te keren. Of het ook bij mensen zou werken, moet nog blijken.
Neanderthalers konden spreken zoals moderne mens
De neanderthaler kon vermoedelijk spreken. Tot die bevinding kwamen Australische onderzoekers door de werking van het tongbeen digitaal te simuleren.