Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Diamanten groeien net als bomen
Diamanten hebben net als bomen vaak jaarringen, en doen er miljoenen jaren over om te groeien.
Antibioticum met aan-uitknop
Extra schakelmolecule zet antibioticum onder invloed van licht aan of uit.
Daarom zijn vliegen ons altijd te snel af
Kleinere dieren zien hun leven als het ware in slow motion. Daardoor ervaren ze dezelfde gebeurtenissen veel gedetailleerder dan grotere dieren, blijkt uit een Iers onderzoek.
Hoofdhuidkoeling wordt te weinig toegepast
De helft van de kankerpatiënten die een chemobehandeling krijgen, zouden door hoofdhuidkoeling minder last hebben van haaruitval.
Nederlander is snelste fietser ooit
In een ligfiets ontworpen door studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam haalde de Nederlander een topsnelheid van maar liefst 133,78 km/u.
Spinrag als elektrische geleider
Amerikaanse wetenschappers hebben van spinrag en koolstofnanobuisjes een stevige en flexibele draad gemaakt die elektriciteit geleidt.
IgNobel prijs voor Nederlands koeienonderzoek
Hoe langer een koe heeft gelegen, des te groter is de kans dat die koe spoedig zal opstaan. Zet u schrap voor deze en nog meer fantastische wetenschap.
‘Knuffelhormoon’ betrokken bij autisme
Oxytocine, ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd, is mogelijk betrokken bij het stimuleren van groepsgedrag. Bij kinderen met autisme is dit beloningssysteem vermoedelijk belemmerd.
Orgaanonderzoek in 3D
Organen analyseren aan de hand van een 3D-hologram. Het klinkt als sciencefiction, maar binnenkort moet het ook echt mogelijk zijn.