Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Diederik Stapel spreekt
Diederik Stapel, de sociaalpsycholoog die op grote schaal wetenschapsfraude pleegde, geeft een lezing tijdens TEDx Braintrain.
Dove muizen worden driftig
Een gendefect in het binnenoor ligt mogelijk aan de basis van hyperactief gedrag, dat vaak wordt waargenomen bij kinderen met een gehoorbeperking.
Een permanent venster voor de hersenen
Een doorzichtig implantaat in de schedel maakt de behandeling van hersenaandoeningen mogelijk zonder de schedel te moeten openen.
Kikker hoort met zijn mond
De piepkleine kikker Sooglossus gardineri beschikt niet over een middenoor met een trommelvlies, maar kan toch horen. Dat doet hij met zijn mond.
Dodelijke schimmel bedreigt vuursalamander
De vuursalamander is in Nederland zo goed als uitgestorven. Boosdoener blijkt een erg dodelijke huidschimmel.
Roet deed gletsjers smelten
Roet is mogelijk verantwoordelijk voor het versneld wegsmelten van Alpengletsjers in de tweede helft van de 19de eeuw.
Kraanvogels volgen de gids
Jonge kraanvogels leren trekroutes van oude, ervaren dieren.
Grand Canyon onder Groenlands ijs
Onder het Groenlandse ijs zit een canyon verborgen van zo’n 750 kilometer lang en op sommige plaatsen tot 800 meter diep.
Klein brein uit het lab
Wetenschappers zijn erin geslaagd een klompje primitief hersenweefsel te kweken in het lab. Het kweekweefsel dient als nieuw testmateriaal voor hersenonderzoek.