Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Synthetisch bot in de maak
Nederlands onderzoeker maakt een poreus cement dat tijdelijk kaakbot kan vervangen.
Gezocht: stamboom van de mens
Bijna veertig jaar geleden werden in Oost-Afrika de stoffelijke resten ontdekt van ‘Lucy’, een mensachtige die waarschijnlijk een van onze directe voorouders was. Maar sindsdien hebben ook ‘Ardi’ en ‘het wezen van Burtele’ zich gemeld. Het beeld van de oorsprong van Homo sapiens wordt steeds complexer.
Vervuild grondwater bedreigt miljoenen Chinezen
Het grondwater in China is op sommige plaatsen ernstig vervuild met arseen. Een studie van de University of California in Science brengt de potentiële risicogebieden voor het eerst in kaart.
NASA doet missie naar asteroïde uit de doeken
Orion-ruimteschip met astronauten wordt naar asteroïde geschoten die voordien al 'gevangen' werd in een net.
Mohammed moet zittenblijven; Wannes niet
Allochtonen hebben meer schoolachterstand en vinden moeilijker een eerste job dan autochtone Vlamingen. Dat ligt niet alleen aan hun socio-economische achtergrond, maar ook aan discriminatie.
Schizofrenie gelinkt aan defecte schakeling in brein
Britse onderzoekers hebben vastgesteld dat de ernst van de symptomen van schizofrenie, zoals hallucinaties en wanen, te wijten zijn aan een afkoppeling tussen twee belangrijke hersengebieden.
Kan een bloedtest zelfmoord voorkomen?
Een studie bij bipolaire patiënten brengt de wetenschap een stap dichter bij een bloedtest voor suïcidale gedachten.
Wetenschappers traceren bron H7N9-virus
Uit genetische onderzoek blijkt dat het dodelijke H7N9-virus van wilde vogels oversprong naar tamme eenden en daarna naar kippen en de mens.
Ook jager-verzamelaar vergat kruiding niet
In 6.100 jaar oude Europese potten ontdekten onderzoekers kruidenresten.