Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Vostokmeer wemelt van aards leven
Ondanks de extreme omstandigheden lijken duizenden microben, en zelfs enkele meercelligen, goed te kunnen gedijen in Antarctica’s bekendste meer.
WHO raadt elektronische sigaretten af
De hoeveelheden vrijgegeven nicotine en chemicaliën blijken sterk te variëren tussen producten onderling en het is voor consumenten onmogelijk om te achterhalen wat ze precies binnenkrijgen, aldus de WHO.
Motten hebben complex liefdesspel
Motten imiteren het geluid van hun aartsvijand, de vleermuis, om een partner te strikken. Dat blijkt uit een Deens-Japans onderzoek, beschreven in het vakblad Scientific Reports.
Daarom zijn vrouwen stressbestendiger
Vrouwen lijken beter gewapend tegen stress omdat oestrogeen een beschermende factor is. Toch bij ratten.
Rekengame efficiënter dan papieren oefeningen
Kinderen die wiskundeoefeningen maken met het computergame Monkey Tales boeken meer vooruitgang dan leeftijdsgenoten die vergelijkbare oefeningen op papier maken.
Monster van Loch Ness is geologische illusie
Het voorhistorische monster dat het meer van Loch Ness in Schotland onveilig zou maken, is een trompe-l’oeil, veroorzaakt door seismische activiteit.
IVF voor minder dan 200 euro per cyclus
Limburgse onderzoekers hebben een low-cost IVF techniek. Een kwaliteitsvolle behandeling zou al kunnen voor minder dan 200 euro per cyclus.
In het brein van de dader
Amsterdamse gedragswetenschappers ontwikkelen momenteel een leugendetector op basis van hersenactiviteit.
Game bestrijdt verslaving
Een groep Nederlandse verslavingsexperts ontwikkelde een online-applicatie waarbij de patiënt zijn verslaving letterlijk van zich weg moet duwen.