Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Porno, seks en feminisme op de redactie van Minx
Het tweede seizoen van de Amerikaanse fictieserie ‘Minx’ staat eindelijk op Streamz. De serie die het verhaal vertelt van een fictief vrouwenmagazine in de jaren 70 brengt een verfrissende kijk op feministische journalistiek. Tegelijk toont ze ook hoe media voor en door vrouwen blijven worstelen met de patriarchale en kapitalistische structuren waarin die worden gemaakt.
Epilepsie en demonen in Rwanda
In Rwanda lijden tien keer zoveel mensen aan epilepsie als in België. Deze ongelijkheid is geen toeval. Ze heeft te maken met een ongelijke toegang tot gezondheidszorg. Omdat gezondheid een fundamenteel recht is van ieder individu, moeten we daar iets aan doen.
Hoe een middeleeuws kladschrift inspiratie biedt voor ons notariaat
De notaris is het onderwerp van een woelig debat. Terwijl zijn ereloon stijgt, daalt zijn populariteit. Minder centen door meer concurrentie, klinkt het onder politici. De geschiedenis leert ons dat dit nog niet zo’n gek idee is.
Fotonica: straalt er binnenkort ook licht in jouw computer?
Ken je dat ‘hoedje’ dat een verpleger op je wijsvinger steekt in het ziekenhuis? In luttele seconden vertelt het je wat je zuurstofniveau is van je bloed, informatie die je leven kan redden. Het lijkt wel magie, maar het is simpelweg fotonica.
Kleine letters, grote ontdekkingen: vrouwelijk vernuft en voetnoten in de vroege 19e eeuw
In de vroege negentiende eeuw vonden vrouwelijke auteurs in voetnoten een subtiele maar krachtige manier om deel te nemen aan een door mannen gedomineerde wereld. Ik onderzoek hoe schrijfsters de marges in historische romances gebruikten om hun kennis over geschiedenis, natuurkunde en politiek te delen.
Een doctoraat als een vliegreis
Je peuter voor het eerst meenemen op vliegreis naar een bestemming waar je nog geen ervaring mee hebt. Is dat wel een strak plan? Ik vat de reis samen als uitdagend, soms vermoeiend maar tegelijk verrijkend. Net zoals mijn doctoraat.
Wie betaalt de rekening? Wetenschappers en hun geld
Onderzoekers hebben financiering nodig: om zichzelf een loon te geven, om materiaal te kopen, of om een team samen te stellen. Dat is altijd zo geweest. Maar mijn historisch onderzoek toont aan dat de manier waarop wetenschappers aan geld komen de laatste vijftig jaar serieus veranderde. Verbeterde ze ook?
Is zuurdesembrood altijd gezonder dan gistbrood? Als thuisbakker kan je de wetenschap helpen om die vraag te beantwoorden
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat zuurdesembrood gezonder is dan gistbrood, maar in België is er geen wetgeving over wanneer je een brood een zuurdesembrood mag noemen. Er zijn ontelbare recepten voor zuurdesembrood, en dat bemoeilijkt de evaluatie ervan. Als thuisbakker kan je nu de wetenschap een handje helpen.
Hoe goed begrijp jij Sir David Attenborough?
Kijk jij ook reikhalzend uit naar de nieuwe natuurdocumentaire van Sir David Attenborough? Grote kans dat een deel van de boodschap aan je verloren gaat door de (on)verstaanbaarheid van zijn typische Engelse accent. Veel Vlaamse luisteraars overschatten namelijk hoe goed ze Britten verstaan.