Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Pijn na een knieoperatie betekent niet dat de operatie mislukt is
Eén op de vijf mensen ervaart één jaar na het plaatsen van een knieprothese nog steeds chronische pijn, zelfs nadat de gewrichtsschade is weggenomen. Aan de basis ligt een overgevoelig alarmsysteem in het brein.
In de fabriek van de toekomst onderzoeken we menselijke hersenen aan de lopende band
Ons brein is een ongelofelijk complex orgaan waardoor de zoektocht naar geneesmiddelen voor verschillende hersenaandoeningen al jaren gaande is. Maar er is hoop: we kunnen nu hersenweefsel maken en bestuderen in een petrischaal. Voeg nog wat artificiële intelligentie toe en binnenkort ontwikkelen we revolutionaire geneesmiddelen in de hersenfabriek.
Evenwichtsproblemen zorgen soms ook voor mentale instabiliteit
Kinderen die kampen met hardnekkige evenwichtsproblemen, hebben meer risico op depressies als ze puber of volwassen zijn. Revalidatiewetenschapper Charlotte Johnson en haar collega's aan UAntwerpen proberen het mysterie van die evenwichtsproblemen te ontrafelen.
Mag Barbie kernfysica studeren?
Hoewel Barbie tegenwoordig van een carrière in de wetenschap mag dromen, blijft die meestal beperkt tot een zorgende functie. Als verpleegster of kinderarts veegt de pop met de eindeloze benen dan ook nog eens haar voeten aan de veiligheidsvoorschriften.
Minder CO2 uitstoten? We kunnen het ook recycleren!
Stel je eens voor, een toekomst waarin je laptop of smartphone opgeladen wordt met mierenzuur, gemaakt van gerecycleerde CO2. Het klinkt waarschijnlijk als iets uit een sciencefiction film. Toch wordt in deze opwindende tijd, vol wetenschappelijke vooruitgang, ijverig onderzoek gevoerd naar verschillende manieren om CO2 te hergebruiken en niet zomaar uit te stoten in onze atmosfeer.
Vroegtijdig kanker ontmaskeren via een bloedstaal
Tumoren zenden al van in een vroeg stadium signalen uit die ook in het bloed terechtkomen. Wij proberen deze signalen te onderscheppen, om de ontluikende kanker vroeg op te sporen en de kop in te drukken.
Spinnen zijn misschien wel banger voor jou dan jij voor hen
Spinnen hebben creatieve strategieën ontwikkeld om te kunnen overleven in leefgebieden over de hele wereld. Het enige wat niet lijkt te lukken, is het charmeren van de mens.
Struikelen en schoonheid
Ik ben kunstenaar, ik ontwerp en maak keramiek, onderzoek keramische materialen en ben geboeid door dingen die mislukken. Om nu te stellen dat ik gráág de mist in ga is misschien overdreven, wel zoek ik vaak de mislukking op.
Nutri-Score of aantal calorieën? Onderzoek “in het wild” toont impact van voedingslabels
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen gingen "undercover" om te kijken hoe we ons écht laten leiden door voedingslabels. Hoe zat dat experiment in elkaar?