Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Het vetzuurmechanisme helpt mensen met MS weer dansen
Marie-Pierra Kakoma, de zangeres van Lous And The Yakouza, kreeg onlangs de diagnose multiple sclerose. Deze ziekte zorgt, onder andere, voor moeite met bewegen. Het vetzuurmetabolisme kan de sleutel zijn naar nieuwe therapieën om MS patiënten weer te doen dansen.
Beroerteonderzoek: strijden tegen twijfels, streven naar hoop
Beroerteonderzoek is een fascinerend wetenschappelijk terrein, waarin we complexe puzzelstukjes van de hersenen ontrafelen om effectieve behandelingen te ontwikkelen. Lees verder en ontdek waarom het IGF-2-project en ik relevant zijn tussen alle andere beroerteonderzoek.
Een boomgaard zonder fruit, wat valt daar nu te halen? Maak kennis met de zaadboomgaard!
Als je denkt aan een boomgaard duiken al snel beelden op van prachtige fruitboomgaarden in volle bloei of rijkelijk gevuld met appels of peren. Wist je ook dat er boomgaarden zijn die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn?
Tips om ChatGPT te gebruiken in je dagelijks leven
Bij de opkomst van ChatGPT waren er bedenkingen over de impact ervan op ons dagelijks leven. Zelf maak ik er elke dag gebruik van voor het werk. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie en geef enkele tips voor iedereen die het toch eens een kans wil geven.
Lopen gaat beter met muziek: de rol van de coördinatiedirigent
Muziek is tegenwoordig een onderdeel geworden van de sportbeleving. We fietsen op het ritme van oppeppende beats en we rennen op motiverende melodieën. Sporten op muziek vermindert het gevoel van vermoeidheid, motiveert ons en verbetert onze prestaties! Kunnen muzikale ritmes kinderen met coördinatieproblemen ook helpen om beter te rennen?
Twee remmers, één doel: dwarslaesieherstel verbeteren
Een alledaagse activiteit als wandelen of autorijden eindigt voor 1400 mensen wereldwijd dagelijks in een dwarslaesie, een blijvende verlamming waarvoor er geen medicatie is. Wij proberen het herstel te verbeteren door eiwitten te remmen in ontstekingscellen en in de zenuwbanen.
Stukjes genetische informatie in het bloed geven tumorgeheimen prijs
Tot voor kort analyseerden onderzoekers tumorweefsel om de eigenschappen van kanker te bepalen. De ontdekking dat kankercellen hun inhoud vrijstellen in het bloed heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Ingrijpende chirurgie om tumorweefsel te bemachtigen vervangen door een bloedprik? Hoe gaat dit precies in zijn werk en is het wel zo eenvoudig als het lijkt?
Waarom antioxidanten echt wel goed voor je zijn – zelfs al veroorzaken ze de hoofdpijn door rode wijn
Veel mensen hebben bonkende hoofdpijn na een of twee glazen rode wijn. Volgens Amerikaans onderzoek is de boosdoener achter deze ‘katerkop’ een metaboliet van het antioxidant quercetine. Toch blijven antioxidanten belangrijk voor onze gezondheid, en misschien kunnen ze zelfs deel uitmaken van nieuwe therapieën tegen multiple sclerose.
Neen tegen het Antropoceen
Is de invloed van de mens op de aarde zo groot dat we kunnen spreken van het Antropoceen, het Tijdperk van de Mens? Die visie werd onlangs verworpen door een commissie van geologen.