Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Verhoren van kleuters in zedenzaken: Het gebruik van de omstreden poppenmethode
Over misbruik praten met een kind is complex. Als onderzoekers vastlopen, doen ze soms een beroep op hulpmiddelen zoals poppen of tekeningen. Forensisch psychologen Tamara De Beuf en Charlotte Bücken verduidelijken in deze blog waarom deze methode inmiddels drie decennia wordt afgeraden.
Puberteit, rottige tijd?
Mentaal welzijn bij jongeren staat hoog op de agenda. En terecht.
Waarom patiënten tijdens een ziekenhuisopname beter zelf de leiding nemen over hun medicatie
Wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis moet je je medicatie uit handen geven. Eén op twee patiënten voelt zich onvoldoende voorbereid om zelf medicatie te beheren na ontslag uit het ziekenhuis. Moeten patiënten hun medicatie zelf managen tijdens hun ziekenhuisopname?
Hoe je oren ervoor zorgen dat je brein langer fit blijft
Je oren zijn een rechtstreekse toegangspoort tot een sociaal leven. Wanneer je doof wordt, en dit bijgevolg wegvalt, krijgen de hersenen het vaak moeilijk om taken correct uit te voeren.
Pijn na een knieoperatie betekent niet dat de operatie mislukt is
Eén op de vijf mensen ervaart één jaar na het plaatsen van een knieprothese nog steeds chronische pijn, zelfs nadat de gewrichtsschade is weggenomen. Aan de basis ligt een overgevoelig alarmsysteem in het brein.
In de fabriek van de toekomst onderzoeken we menselijke hersenen aan de lopende band
Ons brein is een ongelofelijk complex orgaan waardoor de zoektocht naar geneesmiddelen voor verschillende hersenaandoeningen al jaren gaande is. Maar er is hoop: we kunnen nu hersenweefsel maken en bestuderen in een petrischaal. Voeg nog wat artificiële intelligentie toe en binnenkort ontwikkelen we revolutionaire geneesmiddelen in de hersenfabriek.
Evenwichtsproblemen zorgen soms ook voor mentale instabiliteit
Kinderen die kampen met hardnekkige evenwichtsproblemen, hebben meer risico op depressies als ze puber of volwassen zijn. Revalidatiewetenschapper Charlotte Johnson en haar collega's aan UAntwerpen proberen het mysterie van die evenwichtsproblemen te ontrafelen.
Mag Barbie kernfysica studeren?
Hoewel Barbie tegenwoordig van een carrière in de wetenschap mag dromen, blijft die meestal beperkt tot een zorgende functie. Als verpleegster of kinderarts veegt de pop met de eindeloze benen dan ook nog eens haar voeten aan de veiligheidsvoorschriften.
Minder CO2 uitstoten? We kunnen het ook recycleren!
Stel je eens voor, een toekomst waarin je laptop of smartphone opgeladen wordt met mierenzuur, gemaakt van gerecycleerde CO2. Het klinkt waarschijnlijk als iets uit een sciencefiction film. Toch wordt in deze opwindende tijd, vol wetenschappelijke vooruitgang, ijverig onderzoek gevoerd naar verschillende manieren om CO2 te hergebruiken en niet zomaar uit te stoten in onze atmosfeer.