Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Een positieve kijk op negatieve resultaten
‘Onderzoek heeft bewezen dat…’, ‘deze studie heeft aangetoond dat…’ lezen we vaak. Maar voor een team van wetenschappers tot de conclusie komt, heeft het een lange weg afgelegd. Hoe zit het met de mislukkingen onderweg?
Podcasttip: Weetje van de Week
In de podcast ‘Weetje van de Week’ vertelt Manu Van Haverbeke elke week een actueel en leuk wetenschappelijk weetje. In deze aflevering: het ongelukkige verhaal van de zogenaamde ‘radium girls’.
Sensor waterkwaliteitsdata waar je op kan rekenen? Een hele uitdaging!
Om de kwaliteit van het water in beken en rivieren te monitoren en te onderzoeken, hangen onderzoekers sensoren in het water. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet, want metingen “in het wild” zijn veel uitdagender dan in een lab. Hoe ga je om met die onzekerheid?
Hoe plooibare rietjes ons leven stiller kunnen maken
Joseph Friedmann dacht waarschijnlijk niet aan ‘stilte creëren’ toen hij het plooibare rietje uitvond. Toch brengt zijn uitvinding ons een stap dichter bij een geluidsarmere samenleving.
Het vetzuurmechanisme helpt mensen met MS weer dansen
Marie-Pierra Kakoma, de zangeres van Lous And The Yakouza, kreeg onlangs de diagnose multiple sclerose. Deze ziekte zorgt, onder andere, voor moeite met bewegen. Het vetzuurmetabolisme kan de sleutel zijn naar nieuwe therapieën om MS patiënten weer te doen dansen.
Beroerteonderzoek: strijden tegen twijfels, streven naar hoop
Beroerteonderzoek is een fascinerend wetenschappelijk terrein, waarin we complexe puzzelstukjes van de hersenen ontrafelen om effectieve behandelingen te ontwikkelen. Lees verder en ontdek waarom het IGF-2-project en ik relevant zijn tussen alle andere beroerteonderzoek.
Een boomgaard zonder fruit, wat valt daar nu te halen? Maak kennis met de zaadboomgaard!
Als je denkt aan een boomgaard duiken al snel beelden op van prachtige fruitboomgaarden in volle bloei of rijkelijk gevuld met appels of peren. Wist je ook dat er boomgaarden zijn die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn?
Tips om ChatGPT te gebruiken in je dagelijks leven
Bij de opkomst van ChatGPT waren er bedenkingen over de impact ervan op ons dagelijks leven. Zelf maak ik er elke dag gebruik van voor het werk. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie en geef enkele tips voor iedereen die het toch eens een kans wil geven.
Lopen gaat beter met muziek: de rol van de coördinatiedirigent
Muziek is tegenwoordig een onderdeel geworden van de sportbeleving. We fietsen op het ritme van oppeppende beats en we rennen op motiverende melodieën. Sporten op muziek vermindert het gevoel van vermoeidheid, motiveert ons en verbetert onze prestaties! Kunnen muzikale ritmes kinderen met coördinatieproblemen ook helpen om beter te rennen?