Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Dysch..., Dils..., Dyslexie!
Minstens één leerling in elke klas heeft dyslexie. Wanneer we het over dyslexie hebben, denken we vaak aan problemen met lezen en spellen. Maar wat blijkt? Het is veel meer dan dat én het is voor iedereen iets anders. Tijd om de verschillende aspecten van dyslexie eens onder de loep te nemen!
Op schattenjacht door de chemische ruimte met een zoekalgoritme als GPS
De zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen en materialen versnelt dankzij de toenemende rekenkracht van computers en zoekalgoritmes. Deze algoritmen helpen mij als scheikundige om gloednieuwe, piepkleine moleculaire schakelaars te ontdekken.
Koraalverbleking breekt records
Als de temperatuur van het zeewater te hoog wordt, verbleekt het koraal. En dat heeft ernstige gevolgen, schrijft oceanograaf Jan Stel.
Een ongemakkelijk gesprek: het taboe rond vaginale schimmelinfecties doorbreken
Vaginale schimmelinfecties treffen maar liefst driekwart van de vrouwen minstens één keer in hun leven. Toch blijft deze veelvoorkomende infectie nog steeds misbegrepen en onderbelicht. Ik geef het graag een moment in de schijnwerpers.
Psycho-educatie als eerste stap voor acceptie
Je krijgt de diagnose dyslexie, wat betekent dat lezen en spellen moeilijker gaan. Wat betekent dit verder nog? Hoe ga je ermee om? Is dyslexie een zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt?
Helft kankerpatiënten ervaart concentratieproblemen na behandeling. Gepersonaliseerde nazorg maakt herstel mogelijk
Eén op de twee patiënten heeft last van een zogenaamd “chemobrein” na kanker. Dankzij een gepersonaliseerd nazorgprogramma is herstel mogelijk.
Dyslexie verlichten met gezellige leesmomentjes?
Dyslexie, een stoornis gekenmerkt door lees- en spellingsproblemen, kan een uitdaging zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Een behandeling om dyslexie weg te toveren, dat bestaat jammer genoeg niet. Maar wat kunnen we doen als ouder of leerkracht om de (groei)pijnen bij dyslexie te verlichten? Kunnen kleine acties zoals gezellige leesmomenten een groot verschil maken?
Hoe gevangenismuziek ons iets kan bijleren over de samenleving
In eigen geschreven liedjes delen personen in de gevangenis hun persoonlijke ervaringen en gevoelens. Als onderzoeker ontdek ik hierin heel wat informatie over hoe de samenleving in elkaar zit.
Naar een duurzame toekomst: ruimteverkenning als motor voor aardse duurzaamheid
Ruimteverkenning doet veel meer dan onze kennisgrenzen verleggen. Het speelt een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid op aarde.