Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Zie, 'k geef u thans, geleerden en leeken, ouden van dagen, frissche studenten ...
... weinige regeltjes, die mij zijn gebleken, vaak nuttig te werken voor tal van docenten. Zie nu hoeveel decimalen! Ja hoor, het is weer pi-dag!
Illegaal hout onderscheppen: waarom is dat zo moeilijk?
Hout is enorm divers én geliefd, helaas ook bij smokkelaars. Recent onderschepten inspecteurs van de dienst Leefmilieu tonnen Russisch hout dat illegaal ons land binnenkwam. Die ontdekking was best een primeur, want de identiteit en herkomst van een houtlading bewijzen is een hele uitdaging. Het geheime wapen van de inspecteurs? Een succesvolle samenwerking met forensische houtwetenschappers.
Van ongepaste opmerkingen tot een knip zonder toestemming: geweld tijdens de bevalling ontrafeld
De laatste jaren krijgt het thema van respectvolle zorg en tegengaan van geweld tijdens de bevalling – ook wel obstetrisch geweld genoemd – meer en meer aandacht. Wat is het en wat kunnen we ertegen doen?
Gezuiverd afvalwater voor irrigatie: beter voorkomen dan genezen
Vlaamse telers kampen steeds vaker met lange droge periodes, hoewel je dat de laatste maanden bijna zou vergeten. Boeren gingen een paar jaar geleden zelfs met de tankwagen op zoek naar water bij afvalwaterzuiveringsstations, omdat ze geen rivierwater of grondwater meer konden of mochten gebruiken voor hun velden. Maar is het wel een goed idee om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie?
Heb jij al een proefbuisplant in huis?
Bij het denken aan een proefbuisplant, krijgen sommige mensen waarschijnlijk al kriebels. Toch is het een alledaagse zaak en staan deze planten al in heel wat woonkamers te pronken.
Verhoren van kleuters in zedenzaken: Het gebruik van de omstreden poppenmethode
Over misbruik praten met een kind is complex. Als onderzoekers vastlopen, doen ze soms een beroep op hulpmiddelen zoals poppen of tekeningen. Forensisch psychologen Tamara De Beuf en Charlotte Bücken verduidelijken in deze blog waarom deze methode inmiddels drie decennia wordt afgeraden.
Puberteit, rottige tijd?
Mentaal welzijn bij jongeren staat hoog op de agenda. En terecht.
Waarom patiënten tijdens een ziekenhuisopname beter zelf de leiding nemen over hun medicatie
Wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis moet je je medicatie uit handen geven. Eén op twee patiënten voelt zich onvoldoende voorbereid om zelf medicatie te beheren na ontslag uit het ziekenhuis. Moeten patiënten hun medicatie zelf managen tijdens hun ziekenhuisopname?
Hoe je oren ervoor zorgen dat je brein langer fit blijft
Je oren zijn een rechtstreekse toegangspoort tot een sociaal leven. Wanneer je doof wordt, en dit bijgevolg wegvalt, krijgen de hersenen het vaak moeilijk om taken correct uit te voeren.