Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Vroegtijdig kanker ontmaskeren via een bloedstaal
Tumoren zenden al van in een vroeg stadium signalen uit die ook in het bloed terechtkomen. Wij proberen deze signalen te onderscheppen, om de ontluikende kanker vroeg op te sporen en de kop in te drukken.
Spinnen zijn misschien wel banger voor jou dan jij voor hen
Spinnen hebben creatieve strategieën ontwikkeld om te kunnen overleven in leefgebieden over de hele wereld. Het enige wat niet lijkt te lukken, is het charmeren van de mens.
Struikelen en schoonheid
Ik ben kunstenaar, ik ontwerp en maak keramiek, onderzoek keramische materialen en ben geboeid door dingen die mislukken. Om nu te stellen dat ik gráág de mist in ga is misschien overdreven, wel zoek ik vaak de mislukking op.
Nutri-Score of aantal calorieën? Onderzoek “in het wild” toont impact van voedingslabels
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen gingen "undercover" om te kijken hoe we ons écht laten leiden door voedingslabels. Hoe zat dat experiment in elkaar?
Vitamine D: from hero to (almost) zero?
De claims, gaande van bescherming tegen kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten tot het milderen van cognitieve aandoeningen, zijn amper wetenschappelijk onderbouwd.
Meer suikers uit populierenhout voor duurzamer papier en brandstof
Een hittegolf in september, wie had dat tien jaar geleden durven voorspellen? Onze planeet en de hele biodiversiteit staan onder een stijgende druk door de opwarming. Tot nu toe gebruiken we planten voornamelijk als bronnen van voedsel en medicijnen, maar ze kunnen ook deuren openen naar andere mogelijkheden zoals voor duurzame papier- en biobrandstofproductie. Dit is een interessante strategie om de opwarming van de aarde te vertragen.
Hoe maak je leerlingen warm voor wetenschap?
Over wetenschappers leven nog steeds stereotiepe denkbeelden, ook bij jongeren. Als we wetenschap definiëren als een collectie vaststaande feiten, dan zetten we de deur open voor fake news. Wat kan je als leerkracht doen?
Het natuurlijke gedrag van chatbots
Chatbots gaan blijkbaar op vakantie in december. Hun onvoorspelbaar gedrag vraagt om ze te bestuderen volgens de kunst van de gedragsbiologie: volg hen, en bestuur hun gedrag.
Een eerste glimp van het ‘wifi-netwerk’ van onze hersenen
Hersencellen communiceren niet alleen met elkaar door signalen af te vuren via synapsen. Ze doen dat ook via kleine eiwitten: zogeheten neuropeptiden. Wij hebben nu voor het eerst het communicatienetwerk van die stofjes gedetailleerd in kaart gebracht in het brein van een minuscuul dier, de rondworm C. elegans. Zo kunnen we beter begrijpen hoe die chemische boodschappers in het brein werken.