Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
"Ik shop, dus ik ben" - Over hoe ons koopgedrag samenhangt met onze identiteit
Shoppen laat ons niet enkel goed voelen, maar kan ook werkelijk een identiteitsgerelateerd motief hebben.
De Hunger Games naar vaginale gezondheid
Wat doet periodiek vasten met het vaginale microbioom? Blogger en doctoraatsonderzoeker Toegepaste Microbiologie Sarah Ahannach over de invloed van de ramadan en intermittent fasting op de micro-organismen in de vagina.
Het huismussyndroom
Ik tel de dagen tot ik mijn vrienden en familie weer kan omhelzen. In de tussentijd heb ik steeds meer moeite met mezelf van mijn bed de bank op te sleuren, en vervolgens van de bank naar mijn bureau.
Middeleeuwse zijderoutestad Magas terug op de kaart
Tweehonderd jaar lang waren archeologen en historici op zoek naar de verloren middeleeuwse stad Magas in het Russische Kaukasusgebergte. Onderzoeker John Latham-Sprinkle (UGent) vond de mythische zijderoutestad na heel wat speurwerk in oude geschriften.
Leren van wormen: een moleculaire schakelaar voor herinneringen
Eén van de belangrijkste functies van ons brein is het opslaan van informatie in ons geheugen. Onderzoek op de rondworm C. elegans kan helpen om de werking van het geheugen beter te begrijpen.
Antwerpse onderzoekers lanceren platform voor vrouwen met bekkenbodemproblemen
Het platform "The Pelvic Floor" heeft als doel het taboe rond bekkenbodemproblemen te doorbreken door jonge vrouwen erover te informeren.
Kattenkwaad
Het is verleidelijk om te fantaseren over die lieve oogjes en poezelige pootjes. Voordat je besluit een kitten in huis te nemen wil ik je aan een paar dingen herinneren.
Onzekerheid rond de voorspelling van ‘micro’-klimaatverandering
De zoektocht naar correcte klimaatvoorspellingen om de biodiversiteitscrisis aan te pakken is geen evidentie. Hier - en in het vakblad Science - argumenteren Jonas Lembrechts en Ivan Nijs van de Universiteit Antwerpen dat onze klimaatvoorspellingen geen rekening houden met lokale veranderingen in landgebruik. Ze zetten ook een nieuwe globale klimaatdatabase op poten om dat probleem aan te pakken.
Wat is remdesivir, en hoe werkt het tegen SARS-CoV-2?
De naam "remdesivir" is afgelopen weken al veel vernoemd. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe werkt het?