Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Komt er ooit een app die het gemiauw van je kat vertaalt?
Is de ruimte eindig? Zullen er ooit robots met gevoel bestaan? In deze aflevering van Weet je Watt? beantwoordt vlogger Jacotte jullie vragen én deelt ze drie prijzen uit.
Hoe word je een geheugenkampioen?
1014 cijfers op een kwartiertje uit het hoofd leren, of 140 willekeurige woorden op vijf minuten tijd onthouden. Klinkt onmogelijk? Verschillende 'geheugenkampioenen' bewijzen dat het kan.
Is “pikant” een smaak?
Ik wil zeker niet klagen, ik ben dól op mijn broer. Maar als hij kookt, kan ik wel vuurspuwen. Of het nu sambal, chilipepers of harissa is, pikant is het sowieso. Of het lekker is, kan ik je niet vertellen. Bij zo’n hitte proef ik namelijk niets meer. Of toch?
Publicatie-bias: een gevaarlijke ziekte
Wetenschappers communiceren soms stroef. Ze schrijven ellenlange artikels met vakjargon en vaste structuur in - goede en minder goede - gespecialiseerde tijdschriften. Voor goede en minder goede artikels, zou je denken. Helaas is dit niet (altijd) waar. Het kan zelfs gevaarlijk uitdraaien.
"Je bent mooi, gewoon zoals je bent" Een positieve kijk op je eigen lichaam
Kijk met een kritische blik naar de westerse schoonheidsidealen en laat je inspireren door enkele tips om een positiever lichaamsbeeld te verkrijgen.
Biohacker wil coronavaccin op zichzelf uittesten
Josiah Zayner, een van de bekendste biohackers, lanceerde deze week een nieuw project met de ambitie om een vaccin op zichzelf te testen.
Het mysterie van de spinnende kat
Op een avond lag ik met mijn moeder naar de kat te kijken, die spinnend in de zon lag te soezen. 'Wist je', zei ze, 'dat men er nog steeds niet uit is hoe katten dat geluid maken? Zelfs in een autopsie konden ze er niet achter komen'.
Wanneer vervang je best een product om je milieu-impact te verkleinen?
Schakel je het best snel over naar een elektrische auto? En hoe zit het met andere producten? Simon en Thomas Schaubroeck onderzochten wanneer je een product het best vervangt om de milieu-impact te verkleinen en schreven er een blog over.
Een moleculair spinnenweb om virussen te verslaan
De ontwikkeling van nieuwe antivirale middelen staat vandaag meer dan ooit in de spotlights. Doctoraatsonderzoeker Emiel Michiels onderzoekt hoe eiwitaggregatie daarbij kan helpen.