Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Hengelen naar een ichtyosaurus
Hamer en beitel zijn de typische werktuigen van een paleontoloog. Maar ook een vishengel kan nuttig zijn.
Fruit of groente? Einde discussie!
De gustibus et coloribus non est disputandum: over kleuren en smaken valt niet te discussieren. Maar over “groente of fruit” duidelijk wel. Voedingsexpert Elke Godden zet in haar blog een punt achter deze eindeloze discussie.
Spierverlies bij veroudering: Eet jezelf sterk?
Onze spieren helpen ons bewegen en stilzitten. Maar op een dag kwijnen ze weg als sneeuw voor de zon. Kunnen veranderingen in ons dieet spiermassaverlies tegengaan?
Mijn zoektocht naar de oorsprong van racisme
Blogger Hannelore Prinsen is lang blind geweest voor het racisme waarmee veel mensen te maken krijgen. In navolging van #EducateYourself verdiepte ze zich in de oorsprong ervan, maar dat is nog lang niet genoeg.
Het puntje van de tong
Ik heb al eerder vermeld dat ik een talenfanatiekeling ben. Tijdens de lockdown heb ik mijn Italiaans dan ook wat opgefrist. En er viel me iets merkwaardigs op: naarmate mijn woordenschat zich uitbreidde, gingen Nederlandse en Engelse woorden verloren.
Toekomstige droogtes: hebben we een glazen bol?
Hoe weten we wat voor extreme klimaatgebeurtenissen de toekomst zal brengen? De laatste jaren zijn veel belangrijke stappen gezet om klimaatverandering en klimaatextremen beter te begrijpen.
Wereldoceaandag: adopteer een walvis
Op World Oceans Day neemt oceanoloog en blogger Jan Stel je mee in het rijk van een bijzondere oceaanbewoner: de walvis. Eeuwenlang werd hij door de mens bejaagd, maar nu wordt zijn belangrijke rol in het oceanische ecosysteem steeds meer gewaardeerd.
Redt de lockdown het klimaat?
De coronacrisis zorgde voor een daling van de CO2-uitstoot. Is het effect van de lockdowns voldoende om het klimaat te redden? Vlogger Jacotte vraagt het aan biologen Ivan Janssens en Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen.
"Ik shop, dus ik ben" - Over hoe ons koopgedrag samenhangt met onze identiteit
Shoppen laat ons niet enkel goed voelen, maar kan ook werkelijk een identiteitsgerelateerd motief hebben.