Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Rekenen maar!
Voor de komst van de computers gebeurden vele berekeningen met de hand ... of gewoon uit het hoofd. Op die manier werden bijvoorbeeld tabellen met priemgetallen samengesteld, of goniometrische tabellen, of logaritmentafels. Meer dan eens werd daarvoor de hulp van een rekenwonder ingeroepen.
Nul nieuws
Deze week ging het in het nieuws plots over de ontdekking van de nul. Het getal van niets was volgens een héél recent onderzoek gedateerd: het kwam uit de eerste eeuwen n. Chr. en dat zou groot nieuws zijn. Wiskundigen waren verwonderd, want was dit niet algemeen bekend?
Leerkrachten weten niet hoe ze pesten moeten stoppen
Leerkrachten zijn onvoldoende toegerust om pesten in hun klas te stoppen.
Twee manieren om je gewoontes écht te veranderen
Het is ontzettend lastig om je gewoontes te veranderen. Hier zijn twee manieren om het gemakkelijker te maken.
De wetenschap voorbij
Het is 8 september, we zijn exact twee maanden verwijderd van de iGEM Giant Jamboree in Boston, en onze zenuwen staan strak gespannen. Wat we in mei 2016 geplant hebben, gedurende twee zomers en een academiejaar met liefde verzorgd hebben, staat eindelijk in bloei.
En de mens schiep het genderverschil
Van gelovigen tot feministen: het verzet tegen de evolutietheorie blijft bestaan, schreef Joël De Ceulaer in de weekendeditie van De Morgen (DM 1/7). Het prikkelende essay maakte tongen los; voor en tegen. Dit is de bijdrage van Els Consuegra, genderonderzoeker en pedagoog.
We zijn er ons niet van bewust, maar we discrimineren
Drie twintigers met een migratieachtergrond getuigen over hun ervaringen met racisme op school. De jongeren geven aan dat ze berispt werden voor gedrag dat ze niet stelden, geconfronteerd werden met vooroordelen over hun ouders en werden uitgescholden voor 'neger' of gevraagd terug te keren naar ‘hun land’.
Wat als: alles even misgaat
In de praktijk wordt een significant deel van de besteedde tijd aan een onderzoeksproject gevuld met menselijke fouten, technische defecten en mislukte experimenten. Ook het iGEM-team van de KU Leuven kreeg de nodige tegenslag te verwerken.
Moet je autisme wel ‘genezen’?
Autisme beroert de gemoederen. Elk bericht op de website van Eos Wetenschap levert niet alleen veel lezers op, maar ook veel reacties.