Geschiedenis
Superman
Rubens bleef zijn hele leven bijleren en invloeden absorberen. Daarom kent het oeuvre van de schilder in omvang en veelzijdigheid zijn gelijke niet.
Rubens spreekt uit zijn graf
378 jaar na Rubens’ dood betreden wetenschappers de grafkelder van de oude meester. Doel is nagaan waaraan Rubens stierf.
Twee Vlaamse archeologen op rooftocht in de oudste stad van Scandinavië
Het Deense Ribe is een cruciale plek in de roemrijke geschiedenis van de Vikingen. Micromorfologe Barbora Wouters en archeoloog Pieterjan Deckers helpen de geschiedenis van Ribe te ontrafelen.
Geschiedenis van het onderzoek naar homoseksualiteit
Het is Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Journalisten Geert De Vriese en Frank Van Laeken blikken terug op ruim vijftig jaar research rond verklaringen voor homoseksualiteit. Een onderzoeksgebied dat anno 2018 nog altijd gevoelig ligt.
Groenlandse loodvervuiling vertelt Romeinse geschiedenis
Een deel van de loodvervuiling in de Europese lucht slaat neer op de ijskappen van Groenland. Dat is al eeuwenlang zo.
Podcast: Middeleeuws Brugge, het New York van zijn tijd
Net zoals New York vandaag was Brugge in de middeleeuwen ‘the place to be’. De stad wemelde van het creatief, innovatief en ondernemend talent.
‘De professoren, daar zaten heel wat broekschijters tussen'
Mei ’68 ontleent zijn status uiteraard aan de opstand van de studenten. Maar in brandhaard Parijs stonden ook wetenschappers en professoren op de barricades, zelfs Nobelprijswinnaars. Vier bekende docenten en twee studenten van toen over hoe dat bij ons zat.
Stad onder de microscoop
Met de allerkleinste archeologische puzzelstukjes reconstrueert Barbora Wouters een heel leven in de vroegmiddeleeuwse stad.
De bewogen geschiedenis van Rubens’ Zelfportret
Op 21 april keert het Zelfportret van Peter Paul Rubens terug naar de plek waar de Antwerpse meester het bijna vier eeuwen geleden schilderde. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) liet alle retouches en overschilderingen in het kunstwerk verwijderen, waardoor het nu voor het eerst te bewonderen is zoals het er oorspronkelijk uitzag.
Podcast: Felle vrouwen en kwade daden
Ook middeleeuwse vrouwen hadden een politieke mening. En ze waren niet bang die te verdedigen.
Beweegbare wenkbrauwen hielpen ons overleven
Met onze wenkbrauwen kunnen we complexe emoties uitdrukken die de communicatie tussen mensen bevordert. Zo speelden expressieve wenkbrauwen mogelijk een belangrijke rol in de evolutie.
Vroege Homo sapiens waaierde ook uit naar Arabië
De vondst van een vingerkootje suggereert dat onze voorouders Afrika al veel eerder achter zich lieten. En dat ze vervolgens niet alleen west- en oostwaarts trokken.
De Club van Rome: alarmfase groen
In april 1968 wordt de Club van Rome opgericht, het wetenschappelijk startschot van het groene gedachtegoed. 'Materialisme heeft een domper gezet op het idealisme', zegt lid van het Belgisch comité van het eerste uur Mark Eyskens, bij de vijftigste verjaardag.
Eeuwenoude voetstappen tonen migratieroute van eerste Amerikanen
De hypothese over een zuidelijke route langs de Canadese westkust krijgt steuntje in de rug.
Animatie: De Vietnamoorlog in 2 minuten
Vijftig jaar geleden lanceerde de Noord-Vietnamese Vietcong het Tet-offensief tegen het Zuid-Vietnamese leger en hun Amerikaanse bondgenoten. Waarom kon een grootmacht als de VS de oorlog niet winnen?
Podcast: Hoe machtig waren middeleeuwse vrouwen?
Els De Paermentier schetst het bewogen levensverhaal van Johanna van Constantinopel, een gravin die ondanks beknottende en noodlottige omstandigheden haar stempel op de geschiedenis wist te drukken.
Atomische kruimels geven archeologen inzicht in het leven van onze verre voorouders
De omgeving waarin mensen uit de oudheid leefden en opgroeiden, laat chemische kruimels achter in hun beenderen. Dankzij die ‘markers’ krijgen we massa’s nieuwe informatie over het dieet, de leefomgeving én de mobiliteit van onze verre voorouders.
Jodendeportatie in België: wat deze foto vertelt
Uit een dossier van het naoorlogs militair gerecht kwam een beeld naar boven van unieke waarde. Jarenlang onderzoek linkt de foto aan de Jodendeportatie in België.