Gezondheid
Deze bacterie beschermt je vagina tegen schimmelinfecties en de tamponziekte
Een van de meest bekende en meest voorkomende melkzuurbacteriën in de vagina is Lactobacillus crispatus. Wat doet die bacterie eigenlijk in je vagina? Onderzoeker Sarah Ahannach legt het uit.
Waarom bestaat er nog geen betere preventie tegen Lyme dan lange sokken?
Na een lange boswandeling doen we kort een schietgebedje alvorens we ons controleren op tekenbeten. Eén simpele beet van deze rotbeestjes kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Als dit zo een gevaar vormt, waarom bestaat er dan nog steeds geen betere preventie dan lange sokken dragen?
Poeptransplantatie spoelt resistente bacteriën weg
Het inbrengen van de ontlasting van een gezonde donor in de darmen van een zieke patiënt kan helpen bij het bestrijden van resistente superbacteriën.
Sperma past zwemtechniek aan naargelang eigenschappen van omgeving
Om een eicel te bevruchten, moeten zaadcellen een flink eind tegen de stroom in zwemmen. Die tocht is een deel van de natuurlijke selectie: alleen de beste zwemmers geraken tot bij de eicel. Onderzoekers hebben nu gezien dat spermatozoïden hun zwemtechniek aanpassen aan de stroming en de vloeibaarheid van hun omgeving.
Longkankerpatiënten voor het eerst geopereerd met AR
Nederlandse chirurgen gebruiken in wereldprimeur augmented reality bij het verwijderen van longtumoren.
De AI die jou zal helpen slapen
Liefst 1 op de 5 volwassenen lijdt aan een slaapstoornis. Met een compact, draagbaar apparaatje en AI wil Elisabeth Heremans (KU Leuven - FWO) slaapproblemen bij patiënten analyseren vanuit het comfort van hun eigen bed, in plaats van hen volgeplakt met draden in een slaapkliniek te laten overnachten.
Hoe herken je de menopauze?
De overgang is voor veel vrouwen een rollercoaster. Mijn collega en hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein Liesbeth Gijsel schreef er een boek over: Fuck de Menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang. In deze podcast beantwoordt ze vraag: hoe herken je de menopauze?
Snoozers zijn dan toch geen losers
Voel jij ‘s ochtends ook de drang om je wekker herhaaldelijk te laten afgaan in de hoop wat extra minuten slaap bijeen te sprokkelen? Voel je niet schuldig, want snoozen is niet zo schadelijk als gedacht.
Wist je dat je je ogen kan gebruiken om een ijsje te bestellen?
Hoe speel je een spel met je vrienden of geef je aan welke ijssmaak je wil, als je niet kan praten? Oogbesturingssystemen bieden alternatieve communicatiemogelijkheden voor mensen met een ernstige fysieke beperking.
Is het beter voor je borsten om geen beha te dragen?
Auteur en menopauzeconsulent Leen Steyaert beweert in verschillende media dat het beter voor je borsten is om geen beha te dragen. Beha’s zouden je borsten meer doen hangen en de lymfeklieren afknellen. Klopt dat?
De zwarte soldatenvlieg: ten strijde tegen antibioticaresistentie
Kunnen insecten ons helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie? Doctoraatsonderzoeker Laurence Van Moll (UAntwerpen) gelooft alvast van wel. Ze neemt larven van de zwarte soldatenvlieg onder de loep en onderzoekt of de stoffen die zij aanmaken nuttig kunnen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
Loopvermogen verlamde muis significant hersteld
Onderzoekers hebben bij muizen aangetoond dat het doelgericht laten teruggroeien van de uitlopers van neuronen naar hun natuurlijke doelgebieden leidde tot herstel van het loopvermogen, terwijl ze willekeurig laten teruggroeien niet effectief was.
Nog steeds veel vraagtekens over verband tussen PFAS en kanker
Vrouwen die zijn blootgesteld aan PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en op andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare scheikundige stoffen.
Mannen met borstkanker nog te veel onder de radar
In Het Belang van Limburg toont Patrick Bastiaens zijn litteken na borstkanker: ‘Ik dacht dat ik de eerste man in België was. Ik wist niet dat borstkanker bij mannen bestond’. Op 7 oktober is het de internationale dag van borstkanker bij mannen. Want ook mannen kunnen borstkanker krijgen.
Nieuwe podcast ‘Transmission’ werpt een blik op de wereld van infectieziekten
De vierdelige internationale podcast van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen toont hoe het eraan toegaat in de wereld van infectieziekten en hoe doorgewinterde onderzoekers alles in het werk stellen om uitbraken te voorkomen en begrijpen.
Deze roofbacterie is minuscuul, megasnel en dodelijk
Bdellovibrio bacteriovorus is een nachtmerrie voor andere bacteriën, maar kan een bondgenoot van de mens worden.
Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar de grondleggers van het coronavaccin
Katalin Karikó en Drew Weissman ontvangen de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekkingen die de ontwikkeling van effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19 mogelijk maakten.
Ook jonge mensen krijgen reuma. Hoe kan dat?
Reuma is meer dan pijnlijke gewrichten, en de aandoening treft alle leeftijden. Reumatoloog Ann-Sophie De Craemer van het UZ Gent vertelt je in deze aflevering van Vraag Het Aan meer over oorzaken, gevolgen, misverstanden en behandelingen van reuma.