Gezondheid
Blauwlichtfilters in brillen hebben weinig zin
Brillenglazen die blauw licht filteren maken geen verschil voor vermoeide ogen en slaapkwaliteit.
Zeven feiten en fabels over het koperspiraaltje
In de media getuigen de laatste tijd heel wat vrouwen over hun keuze om te stoppen met hormonale anticonceptie. Ze stappen vaak over naar onbetrouwbare methodes als periodieke onthouding en menstruatie-apps. Een betrouwbare, hormoonvrije methode is het koperspiraaltje. Daarover doen heel wat beweringen de ronde. Wat is waar en wat niet?
Mini-levers als hoop bij leverfalen
Nog geen speldenkop groot zijn ze maar, de mini-levers die ik kweek. Dankzij een draagstructuur van gelatine met een suiker bootsen ze de leverfuncties beter na dan ooit. Gebruiken we in de toekomst deze mini-levertjes om het orgaantekort weg te werken?
‘Sommige jongens weten niet dat vrouwen ook van seks kunnen genieten’
Wederzijdse instemming, relaties, diversiteit: het zijn thema’s die heel wat jongeren bezighouden. Maar komen ze ook voldoende aan bod in de lessen seksuele en relationele vorming op school? Of ligt de nadruk nog steeds op het biologische?
Geen bewijs voor positieve invloed van koffie op de lever
‘Koffie staat erom bekend een positieve impact te hebben op een kanker in het bijzonder, namelijk leverkanker’, stelt de Nederlandse voedingsexperte Ellen Kampman in Het Laatste Nieuws. ‘De kans op leverkanker daalt met 45 procent als je minimaal drie kopjes per dag drinkt.’ Klopt dat wel?
Niet altijd link tussen darm- en gewrichtsontsteking, blijkt uit nieuw onderzoek
Darmbacteriën zijn niet altijd betrokken bij de ontwikkeling van gewrichtsontsteking.
Embryoloog Ian Wilmut, bekend als kloner van schaap Dolly, is overleden
Ian Wilmut is overleden op 79-jarige leeftijd. Dat maakte de universiteit van Edinburgh, waaraan de embryoloog verbonden was, maandag bekend. Wilmut slaagde er als eerste in om een volwassen zoogdier te klonen.
Fysiek fitter, biologisch jonger? Luisteren naar je lichaam is sowieso een goed idee
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 10: Twijfels en misverstanden.
Meertaligheid in de gezondheidszorg: het potentieel van anderstalige artsen
Een goede gezondheidszorg staat of valt met heldere communicatie tussen patiënt en zorgverlener. De taalvaardigheid van de betrokkenen is daarbij een belangrijke sleutel. Toch kan ook het investeren in diversiteit, in (een opleiding voor) anderstalige artsen bijdragen aan een meer kwaliteitsvolle en duurzame zorg.
Heeft achteruitlopen gezondheidsvoordelen?
Achteruitlopen of wandelen zou volgens een Nederlandse website onder meer goed zijn voor je lichaam, slaap en geheugen. Klopt dat?
Ignace De Decker wint de publieksprijs van de Eos Pipet 2023
Ignace De Decker (UGent), die onderzoek doet naar manieren om de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te maximaliseren, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg hij veertig procent van de ruim tweeduizend stemmen achter zijn naam.
Een hormonale work-out: werkt dat?
Op sociale media wordt reclame gemaakt voor zogenaamde hormonal home workouts. Die work-outs zouden hormonen, zoals testosteron, optimaal verhogen en daardoor betere resultaten opleveren dan andere work-outs. Klopt dat?
Last van een jetlag? Dit kan je ertegen doen
Reizen naar verre oorden heeft een onaangename bijwerking: je aanpassen aan een nieuwe tijdzone gaat vaak gepaard met een jetlag. Je voelt je vermoeid en hebt last van slaapproblemen en andere kwaaltjes. De oplossing daartegen ligt mogelijk in je maag.
Een suikerarm dieet heeft nul invloed op kanker
TikTok lijkt dokter Google stilaan van de troon te stoten. Dat is helaas geen vooruitgang. Zo circuleren er veel misverstanden over suiker en kanker. Arts en journalist Marleen Finoulst zet de feiten op een rij.
Fysiek fitter, biologisch jonger? Je VO2 max vertelt of je met een Porsche of een 2pk’tje rijdt
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 9: parameters en drempels.
Verrassende manier om jongeren met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen: Tinder
Wereldwijd beweegt 91 procent van de personen met een verstandelijke beperking te weinig. Wat zou hen motiveren om meer te sporten? We vroegen het aan een groep jongeren met een verstandelijke beperking, en kwamen tot een verrassend besluit: Tinder!
Deze microbe is het werkpaard van het lab
Er zijn weinig micro-organismen zo bekend, alledaags en onmisbaar als onze vriend, vijand en ‘werkpaard van het laboratorium’, Escherichia coli (E. coli).
Hoe beïnvloedt vermoeidheid de (sport)prestatie?
Tegen het einde van een voetbalwedstrijd zijn spelers vaak vermoeid. De onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportfysiotherapie van de VUB onderzoekt wat de gevolgen van deze vermoeidheid kunnen zijn.