Gezondheid
Wat zit er in vapes?
Wat zit er in e-sigaretten, wegwerpvapes of in de vloeistof die je daarin gebruikt? Daar is nog veel onduidelijkheid over.
Paracetamol is niet zo onschuldig als het lijkt
Paracetamol, de actieve stof in Dafalgan, is een veelgebruikte pijnstiller die verkrijgbaar is zonder doktersvoorschrift. Makkelijk, maar niet zonder risico’s.
Eenzelfde mutatie veroorzaakt zowel darm- als hersenproblemen
Onderzoekers ontrafelden het mechanisme achter het verband tussen het prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Parkinson.
Bevordert fietsen de elasticiteit van je slagaders?
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 8: hart en bloedvaten.
Draagt in 2050 echt de helft van de wereldbevolking een bril?
‘In 2020 was zowat een derde van de wereldbevolking bijziend, in 2050 zal dat 52 procent zijn’, zei oogarts Catherine Cassiman (KU Leuven) onlangs in De Morgen. Klopt dat?
Waarom heeft ons lichaam dagelijks vers water nodig?
Drink voldoende water. Het is zowat het vaakst herhaalde voedingsadvies, zeker in de zomer. Waarom eigenlijk? Bio-ingenieur en voedingsexperte Elke Godden (Universiteit Antwerpen) geeft antwoord.
Kan de epigenetische klok ooit alle bestaande tests vervangen?
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen.
Vormen killivissen de sleutel tot de eeuwige jeugd?
Killivissen worden maar een paar centimeter groot, maar ze herbergen een bijzondere kracht. Zelfs bij volwassen exemplaren wordt hersen- en zenuwschade nog bijna volledig hersteld. Die neuroregeneratieve kracht hopen verouderingsbiologen ooit te kunnen oproepen in de mens.
Computermodel herkent zeldzame syndromen
Een nieuw computermodel op basis van gezichtsherkenning is een krachtig hulpmiddel voor artsen bij de diagnose van zeldzame erfelijke ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.
Fysiek fitter, biologisch jonger? De tussentijdse tests lichten een tip van de sluier
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen.
Bescheiden effect van kriekensap op herstel na sportinspanning
Een bijzonder fenomeen tijdens de Ronde van Frankrijk: Jonas Vingegaard komt na een bloedstollende tijdrit over de finish en klokt gelijk een halve liter kersensap naar binnen. Gewoon lekker verfrissend, zou je denken. Maar nee, volgens de website Runnersworld heeft kersensap daadwerkelijk veel voordelen, óók voor hardlopers.
Mini-weefsels uit het lab herstellen mogelijk beschadigd hart
In het lab gekweekt hartweefsel met geïntegreerde nanodraden verbetert het herstel van een beschadigd hart. Zo blijkt uit een nieuwe studie bij ratten.
Pleister spoort borstkanker op
Onderzoekers hebben een nieuwe piëzo-elektrische ultrasone pleister ontwikkeld die afwijkingen in het borstweefsel van slechts 3 millimeter breed kan detecteren.
The survival of the most flexible
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen.
Het irritante fruitvliegje heeft ook ontelbare wetenschappelijke doorbraken op zijn palmares
Drosophila melanogaster speelt al meer dan honderd jaar een hoofdrol in het biomedisch onderzoek. Het insect dat in geen tijd de fruitmand koloniseert, ligt mee aan de basis van de genetica, helpt wetenschappers om de werking van ons lichaam en het ontstaan van ziektes te ontrafelen, en droeg tot op heden bij aan zes Nobelprijzen.
‘Te laat sporten heeft hetzelfde effect op je slaap als te laat koffie drinken’
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 4: slaap.
Bepaalt de maan de menstruatiecyclus?
Menstruatiecycli en slaappatronen zouden door de maan worden beïnvloed, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Science Advances. Antropologen fronsen: ‘Mensen geloven nu eenmaal niet graag in toeval.’ Hoe zit dat?
Worden steken in de zij tijdens het sporten veroorzaakt door de milt?
Voor veel sporters, zeker hardlopers, is het een bekend fenomeen: de steek in de flank. Meestal is het een scherpe pijn, net onder je ribbenkast. Is de milt de boosdoener?