Gezondheid
Kanker in kaart: waar in België worden de meeste kankerdiagnoses gesteld?
Elk jaar krijgen zowat 70.000 mensen in België te horen dat ze kanker hebben. Prostaat-, borst-, long- en dikkedarmkanker zijn de meest voorkomende. Stichting Kankerregister registreert sinds 2004 de cijfers van alle nieuwe kankerdiagnoses en verwerkt ze tot incidentiekaartjes. Wij vroegen experts wat de kaartjes hen vertellen.
Bacteriën gebruiken slijm als wapen
Bacteriën gebruiken zelfgemaakt slijm als pantser tegen vijanden en vijandelijke stoffen, waaronder onze antibiotica. Wetenschappers willen beter begrijpen hoe bacteriën hun eigen slijm produceren, in de hoop zo hun pantser te kunnen breken.
Vanaf wanneer voelt een ongeboren baby pijn?
Vanaf wanneer kan een foetus pijn voelen? En is hij zich daarvan bewust?
Waarom niet iedereen last heeft van hooikoorts
Waarom hebben sommige mensen hooikoorts en anderen niet? Deze factoren spelen een rol.
Minder hormonen, even werkzaam
Volgens nieuw onderzoek op basis van computermodellen kan de hoeveelheid hormonen in gewone anticonceptiemiddelen met 92 procent omlaag en toch de eisprong onderdrukken.
Alcohol wordt meer en meer geassocieerd met kanker. Is dat terecht?
Het verband tussen alcohol en sommige kankers is voldoende bewezen. Toch geven de percentages in de media soms een vertekend beeld. Arts en journalist Marleen Finoulst geeft inzicht in de cijfers. ‘Risico’s op aandoeningen worden vaak uitgedrukt in procenten stijging of daling, afhankelijk van welke boodschap men wil benadrukken.’
Kan een echografie een mammografie vervangen bij de beoordeling van een knobbeltje in de borst?
Veel vrouwen ervaren een mammografie als belastend. Een echografie kan een goed alternatief voor het eerste onderzoek naar een knobbeltje in de borst.
Bij kanker is gezond eten van ondergeschikt belang
Om op krachten te blijven en ondervoeding te voorkomen, doen kankerpatiënten er goed aan om voldoende energierijk te eten. Een gezond eetpatroon is nu even niet prioritair.
Heeft covid tijdens de zwangerschap invloed op de hersenontwikkeling van baby’s?
Resultaten van een nieuwe studie laten zien dat kindjes van moeders met een SARS-CoV-2-infectie tijdens de zwangerschap een verhoogde kans hadden op ontwikkelingsproblemen van het brein. Dat gold alleen voor jongetjes en niet voor meisjes.
Eos-redacteur volgde een spoedcursus crispr: ‘Proficiat! Je eerste genetisch gemodificeerd organisme!’
De genbewerkingstechniek crispr ontketende een ware revolutie in de wetenschap. Hoe werkt die ‘genetische schaar’ precies? Dat mocht Eos-redacteur Kim Verhaeghe zelf ervaren tijdens een spoedcursus crispr in het lab van Joleen Masschelein aan de KU Leuven en het VIB.
Word je magerder door cafeïne?
Volgens een nieuwe internationale studie zou een hoger cafeïnegehalte in het bloed gelinkt zijn aan een lager risico op zowel obesitas als diabetes. De onderzoekers verklaren dat door het thermogeen effect van cafeïne. Dat betekent dat het lichaam door cafeïne meer calorieën verbruikt. Klopt dat?
Testosteron als toetssteen in de sport
De Wereldatletiekbond scherpt opnieuw de testosterongrenzen aan voor vrouwelijke topsporters. Atleten diskwalificeren op basis van hun natuurlijke testosteronspiegel is een van de laatste wettelijke vormen van discriminatie in de sport, schrijft neurowetenschapper Grace Huckins.
Hoe veilig zijn vitamine D-supplementen?
Een oudere persoon is onlangs overleden na een overdosis vitamine D. Diegene had twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerd vitamine D-voedingssupplement ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De persoon werd apathisch en is overleden. Is vitamine D gevaarlijk?
Word je dik door chemicaliën in plastic?
Plastic zit overal in ons milieu. Microplastics bevatten chemische stoffen die je vetcellen beïnvloeden. Daardoor zouden ze meer vet opslaan. Deze week zei een hormoonspecialist in de media dat in microplastics hormoonverstoorders zitten die mogelijk obesitas mee doen toenemen in onze samenleving. Klopt dat?
Cellen bekijken met een beeldvormingstechniek uit de sterrenkunde
Onderzoekers van de Erasmus MC in Rotterdam willen adaptieve optiek (AO) – een beeldvormingstechniek uit de sterrenkunde die de kwaliteit van optische systemen verbetert – gebruiken voor nieuwe automatische en kwantitatieve metingen van het netvlies.
Ochtendmens? Bedank de Neanderthaler!
Ben jij ook zo’n ochtendmens die houdt van vroege uren en ijskoude douches? Neem je graag ruim de tijd voor ontbijt en kom je overal op tijd? Bedank dan maar je Neanderthaler-voorouders.
Ook zonder vaginale bevalling krijgt een baby voldoende microben binnen
Baby's die met een keizersnede worden geboren krijgen even veel microben binnen als baby’s die via de natuurlijke weg ter wereld komen.
Long covid minder waarschijnlijk na infectie met omikronvariant
Long covid is veel minder waarschijnlijk na omikron dan na de variant die circuleerde bij het begin van de covid-19 pandemie.