Gezondheid
Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor mentale gezondheid
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor de mentale gezondheid. Sommige artsen raden hun patiënten daarom ook aan om vaker naar buiten te gaan.
Zijn jodiumtabletten zinvol?
Tienduizenden Belgen haalden deze week jodiumtabletten bij de apotheek, nadat Poetin ermee dreigde om kernwapens in te zetten in de oorlog met Oekraïne. Wat kan je van deze pillen verwachten?
Vroege opsporing van dikkedarmkanker redt levens, maar weinig mensen doen mee met screening
In Vlaanderen neemt maar 48,5 procent van de vijftigplussers deel aan de systematische screening naar dikkedarmkanker, in Wallonië en Brussel zijn er dat nog minder. Dat moet beter.
Helpt een crème met probiotica tegen acne?
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen stellen dat een crème met probiotica een efficiënt middel kan zijn tegen puistjes. Dat is goed nieuws voor wie worstelt met acne. De bestaande behandelingen hebben immers vaak neveneffecten, terwijl probiotica veilige bacteriën zijn. Werkt zo’n crème echt tegen acne?
Vol gevoel afhankelijk van niet eerder gelinkte hersenregio
Een hersenregio met een voorheen onbekende functie blijkt een rol te spelen bij het krijgen van een vol gevoel na het eten.
De sterftecijfers door covid-19 werden niet opgeklopt
Dat zoveel mensen in woonzorgcentra en daarbuiten stierven tijdens de pandemie, heeft volgens sommigen niets met het coronavirus te maken, maar met chronische ziektes die die personen al onder de leden hadden. Ze beweren dat de sterftecijfers werden opgeklopt. Maar hoewel onderliggende aandoeningen het risico op overlijden door covid verhogen, zijn ze daarom niet de doodsoorzaak.
Interne radiotherapie nu ook live te volgen
Nederlandse onderzoekers zien wereldwijd voor het eerst live op een beeldscherm hoe de radioactieve bolletjes die ze bij een kankerpatiënt hebben ingespoten de zieke lever instromen.
De tumor die niemand opmerkt
De medische wereld én patiënten zijn blind voor borstkanker bij mannen.
Natuurramp versnelt veroudering bij overlevers
De stress die gepaard ging met een zware orkaan leidde bij apen tot een versneld biologisch verouderingsproces. Mogelijk geldt die vaststelling ook voor mensen.
Een op de vijf tumoren heeft dubbele mutatie
Een grootschalige studie naar de aard van kankertumoren wijst op een blinde vlek in het onderzoeksveld.
Varkensharten ter vervanging van een mensenhart
David Bennett werd begin januari de eerste persoon bij wie een hart van een genetisch gemodificeerd varken werd ingeplant. Hoe zijn wetenschappers hierin geslaagd? Hoe zit het met de genetica? Welke ethische vragen kunnen we ons hierbij stellen? Welke systemen voor orgaandonatie bestaan er? Al dit en meer kom je te weten in deze nieuwe aflevering van de Educated Idiots podcast.
Bevatten parfums kankerverwekkende stoffen?
Kom op tegen Kanker waarschuwt voor kankerverwekkende stoffen in parfums. Volgens een nieuwe studie bevatten parfums en verzorgingsproducten chemische stoffen die de hormonen in je lichaam kunnen verstoren, zo stellen ze. Deze hormoonverstoorders zouden het risico op bepaalde kankers, zoals borstkanker, verhogen. Moeten we voorzichtiger omspringen met parfums?
Wie ebola overleeft, kan het virus nog steeds dragen en verspreiden
Het ebolavirus kan blijven bestaan in de hersenen van niet-menselijke primaten die antilichaamtherapie kregen en de infectie overleefden.
Sperma vangen in gelvorm: een nieuw anticonceptiemiddel?
Een ontdekking die de normale overgang van sperma van een dikke gel naar een vloeistof blokkeert, is veelbelovend voor de ontwikkeling van een nieuwe vorm van anticonceptie.
Heeft een alcoholvrije maand impact op de latere alcoholconsumptie?
Wie erin slaagt om een maand lang het gebruik van alcoholische dranken achterwege te laten, heeft een grote kans om zes maand later minder te drinken dan voor de tijdelijke drooglegging. Dat zeggen Britse onderzoekers.
Fysieke inspanning houdt de spieren jong, tot in de genen
Fysieke training op latere leeftijd levert een hele rits aan gezondheidsvoordelen op. Nu blijkt beweging ook onze epigenetische klok terug te draaien.
Het oog is de spiegel van het hart
Een internationaal team van onderzoekers ontwikkelde een AI-systeem dat louter op basis van oogscans kan inschatten wie een verhoogd risico loopt om binnen het jaar een hartaanval te krijgen.
Is de immuniteit na covid-19 beter dan na vaccinatie?
De immuniteit nadat je covid-19 hebt doorgemaakt zou volgens sommigen sterker zijn dan na covid-vaccinatie. Er zijn er zelfs die zich opzettelijk besmetten om een natuurlijke immuniteit tegen het virus te bekomen. Is dat wel verstandig?