Gezondheid
Coronavirus: wat je moet weten over B- en T-cellen
Om controle te krijgen over het coronavirus, moeten we eerst begrijpen hoe ons immuunsysteem erop reageert. Pas dan kunnen we betere behandelingen en effectieve vaccins ontwikkelen en weten we hoe dicht we bij groepsimmuniteit zijn - en of dat überhaupt haalbaar is.
‘Geef de lokale lockdown een kans om een volledige lockdown te voorkomen’
Zowel in België en Nederland klinken steeds vaker de woorden ‘lokale lockdown’. Antwerpen, het Nederlandse Hillegom en andere plaatsen lijken ertegenaan te zitten. Maar heeft het wel zin om een lokale lockdown in te voeren? Ja, vindt viroloog Marc Van Ranst.
Wat als je te zwak bent om te ademen?
Een beademingstoestel kan je leven redden. Maar wist je dat langdurig gebruik van zo'n toestel het ook net erg moeilijk kan maken om, eens je hersteld bent, opnieuw zelfstandig te ademen? Marine Van Hollebeke (KU Leuven) legt uit hoe dat komt.
Zitten er kankerverwekkende stoffen in pijnstillers met paracetamol?
De meest populaire pijnstiller ligt onder vuur. De grondstoffen voor paracetamol van de grootste producent ter wereld blijken vervuild met een kankerverwekkende stof. De tabletten in België zijn mogelijk ook vervuild.
Stel dat het vaccin tegen het coronavirus er is, wie krijgt het dan het eerst?
Welke risicogroepen worden het eerst gevaccineerd? En wanneer de rest?
Vaccinaties: werking en nut
Vaccinaties vormen één van de meest efficiënte en veilige methoden om ons te behoeden voor ernstige infecties. In dit artikel wordt een summier overzicht aangeboden omtrent de werking van een vaccin en het belang van groepsimmuniteit.
Draait het plasma-onderzoek voor covid-patiënten op niets uit?
Bloedplasma van genezen personen moest fungeren als een soort levend medicijn voor ernstig zieke covid-patiënten. Drie maanden na aanvang is het spraakmakende onderzoek naar de toediening van bloedplasma echter weer stilgelegd.
CRISPR versus covid
Ik durf CRISPR weleens de spraakmakendste ontdekking van de 21ste eeuw te noemen. Kan de techniek ook iets betekenen in de huidige gezondheidscrisis?
Waarom onze spieren liever niet naar de Maan gaan
Ruimtecowboys, de helden van onze tijd. Atleten en wetenschappers in hetzelfde lichaam. Deze supermensen - astronauten - zijn uiterst getraind. Eens ze terug op aarde aankomen, worden zij als een koning in een troon gedragen. Neen, dit is niet uit luiheid of gemakzucht. De spieren (of hetgeen overblijft) waren namelijk liever op aarde gebleven.
Zomertalk #1: Vaccinatie of anti-vaxx?
Na maanden van coronamaatregelen, kijken velen uit naar een vaccin. Toch is er een groep mensen die géén vaccin wil: anti-vaxxers. Arts en journalist Marleen Finoulst over infectieziektes en het nut van vaccins.
Telewerken heeft positief effect op slaap
Terwijl slechte slapers tijdens de lockdown nog slechter sliepen, genoten heel wat thuiswerkers net van extra slaap. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann).
‘Nog nooit werd zo snel een vaccin ontwikkeld’
Wereldwijd zijn onderzoekers koortsachtig op zoek naar een vaccin tegen SARS-CoV-2, het virus dat de wereldwijde corona-epidemie veroorzaakte. Wat zijn de grootste obstakels in die zoektocht? Wij vroegen het aan prof. Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen.
Drie vragen over het nieuwe varkensgriepvirus met ‘pandemiepotentie’
Chinese onderzoekers waarschuwen voor een varkensgriepvirus dat ze als een kandidaat voor een volgende pandemie bestempelen. Hoe gevaarlijk en uitzonderlijk is dat virus, en wat staat ons te doen?
Is het K-getal het nieuwe R-getal?
Nog maar een paar maanden geleden had niemand, behalve epidemiologen, van het R-getal gehoord. Dankzij het coronavirus weten de meeste mensen nu dat R voor het reproductiegetal staat, een indicator die aangeeft of het aantal geïnfecteerde mensen toeneemt of afneemt. Nu duikt er een nieuwe parameter op: K. Waar staat dat getal voor?
Publicatie-bias: een gevaarlijke ziekte
Wetenschappers communiceren soms stroef. Ze schrijven ellenlange artikels met vakjargon en vaste structuur in - goede en minder goede - gespecialiseerde tijdschriften. Voor goede en minder goede artikels, zou je denken. Helaas is dit niet (altijd) waar. Het kan zelfs gevaarlijk uitdraaien.
Voor wie en wanneer zijn mondmaskers nuttig?
In de media woedt al maanden een discussie over mondmaskers. Bij aanvang van de coronacrisis zagen we ze veel in het straatbeeld. Naarmate het aantal patiënten in ziekenhuizen daalde en versoepelingen werden ingevoerd, lijken minder mensen bereid er een te dragen. De discussie over het al dan niet verplichten laait opnieuw op.
Worden artsen beter in het behandelen van covid-19?
Ons gezondheidssysteem is niet meer overladen met covid-19-patiënten en artsen hebben in de tussentijd ervaring opgedaan met het behandelen van de ziekte. Hebben nieuwe patiënten daardoor grotere overlevingskansen?
Borstvoeding vermindert kans op obesitas bij kinderen met aanleg
Achttienjarigen met een genetische aanleg voor zwaarlijvigheid zijn minder zwaar als zij als baby uitsluitend moedermelk dronken.