Gezondheid
Hoe betrouwbaar is de coronatest?
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om zoveel mogelijk coronatests uit te voeren. Op basis van de testresultaten meten we onze vooruitgang in de strijd tegen het virus en bepalen we maatregelen. Maar hoe betrouwbaar is zo’n coronatest?
Huisstofmijten: wen er maar aan
Als je muizen blootstelt aan één eiwit van de huisstofmijt, dan krijgen ze daarna geen allergische astma meer. Dat doet dromen van een toekomstige, preventieve gewenningskuur voor astma. Vooral kinderen met een hoog risico op de ziekte zouden daar baat bij hebben.
Krijgen we met een vaccinatiegraad van 80% het coronavirus onder controle?
Het coronavirus krijgen we pas echt klein wanneer er een doeltreffend vaccin beschikbaar is én voldoende mensen zich laten inenten. Mogelijk moeten 8 op 10 personen een spuitje halen om de felbegeerde groepsimmuniteit te bereiken.
Van pot vol snot tot neusspray
'Een ideaal trouwcadeau voor Ilke zou een pot vol snot zijn.' Wellicht één van de meest gekke ideeën voor een cadeautip die ik al heb gehoord. Maar uit dit snot heb ik goede bacteriën gehaald, die potentieel hebben als therapie voor chronische sinusitis.
Je spieren behouden in de ruimte, kan dat?
Na het remmen van een specifieke cel-signaalroute bleken muizen beschermd te zijn tegen het verliezen van spier- en botmassa tijdens hun verblijf in de ruimte. Werkt dat ook bij astronauten?
‘Heroverweeg het gebruik van mondmaskers in de klas’
Psychosociaal-biologische en immunologische risico’s voor scholieren maken het langdurig dragen van mondmaskers moeilijk te handhaven.
Een expert is geen wetenschapper
Expertise wordt vaak gelijkgesteld met wetenschap. Dat miskent de eigenheid van expertise. Vijf verschillen tussen wetenschap en expertise worden hier verkend.
‘Wat er buiten de campus gebeurt, dát wordt cruciaal’
Wat zal het effect zijn wanneer straks tienduizenden studenten naar de universiteitssteden afzakken? Verschillende buitenlandse universiteiten stelden al covid-uitbraken vast. ‘We moeten ervoor opletten dat dit geen brandversneller voor de epidemie wordt.’
Is een gezonde levensstijl de beste behandeling voor diabetes type 2?
In zowat alle richtlijnen staat vermeld dat je levensstijl aanpassen de eerste stap is in de behandeling van diabetes type 2. In de praktijk wordt hier vaak te weinig op ingezet en al snel naar medicatie gegrepen. Onterecht, zo meent een groep van Nederlandse onderzoekers.
De wetenschap is haar geduld kwijt
Haast en spoed doen de wetenschap zelden goed. Dat geldt ook voor onderzoek naar het coronavirus, schrijft arts en journalist Marleen Finoulst.
Het virus als medicijn
Wat als virussen ons kunnen helpen in onze strijd tegen antibiotica-resistentie? Bio-ingenieur Steff Taelman (UGent) werkte via zijn masterproef mee aan het onderzoek naar enzybiotica en sloot zo vriendschap met de vijand.
Waarom wrijven we over een pijnlijke plek?
Als je je hebt gestoten, grijp je automatisch naar de getroffen plek om de pijn te verzachten. Hoe werkt dat? Blogger Elke Godden legt het uit.
Waarom hoge bloedsuikers en covid-19 een slechte combinatie zijn
Patiënten met suikerziekte hebben een groter risico om een ernstige vorm van covid-19 op te lopen. Hoe komt dit precies?
Zijn mondmaskers in de buitenlucht zinvol?
Buitenshuis mondmaskers dragen is een andere kwestie dan binnenshuis. Bij recente grote manifestaties werden weinig mensen besmet. Er is overweldigend veel bewijs dat covid-19 in de openlucht slecht verspreidt.
De rotte appels tussen corona-studies: 'meer komkommers, minder covid'
‘Is de studie die u zopas hebt gepubliceerd een grap?’ Het is een vraag die Eos-redacteur Dieter De Cleene nog niet eerder aan een wetenschapper had gesteld. Een studie naar de link tussen groenteconsumptie en overlijdens ten gevolge van covid-19 bracht daar verandering in.
Verhoogt je kind alcohol laten proeven het risico op bingedrinken?
Veel ouders zijn ervan overtuigd dat jongeren kleine hoeveelheden alcohol laten proeven veilig is, en zelfs leidt tot verstandige drinkgewoontes. Uit Australisch onderzoek blijkt dat dat juist het tegenovergestelde effect heeft.
Kan het coronavirus in afvalwater besmettingen veroorzaken?
Kan afvalwater genoeg virusdeeltjes bevatten om mensen te besmetten? De simpele waarheid is dat we hier nog niet genoeg over weten.
Klein maar fijn: de belofte van nanomedicijnen
Nanomedicijnen bieden heel veel voordelen in vergelijking met conventionele medicijnen, zoals het gericht kunnen behandelen van kankergezwellen zonder de omliggende gezonde cellen te beschadigen. Maar zelfs op kleine schaal wachten nog heel wat grote uitdagingen.