Gezondheid
Moet het wc-deksel naar beneden tijdens het doorspoelen?
Het is aangetoond dat het coronavirus in beperkte mate in uitwerpselen kan uitgescheiden worden. ‘Het is belangrijk om het deksel van het toilet naar beneden te laten tijdens het doorspoelen’, luidt het advies. Is dat zinvol?
Een moleculair spinnenweb om virussen te verslaan
De ontwikkeling van nieuwe antivirale middelen staat vandaag meer dan ooit in de spotlights. Doctoraatsonderzoeker Emiel Michiels onderzoekt hoe eiwitaggregatie daarbij kan helpen.
‘We moeten mensen uit dezelfde bubbel aanmoedigen samen buiten te komen’
Geen massa-evenementen tot eind augustus, dat weten we al. Maar wat daarna: dit najaar, volgend voorjaar en de zomer van 2021? Mogen we dan weer onbekommerd naar films, theatervoorstellingen, concerten, festivals en sportwedstrijden? Zes vragen aan viroloog Marc Van Ranst.
Zijn diepvriesproducten even voedzaam als verse voeding?
Verse voedingsmiddelen of diepvriesproducten: een groot verschil in je portemonnee, maar is het verschil even groot als het op voedingswaarden aankomt?
Mentale vermoeidheid doet ons minder zitten
Mensen met een kantoorbaan zitten langer in de voormiddag, terwijl ze in de namiddag meer wisselen tussen zitten en staan. Vermoedelijk stimuleert mentale vermoeidheid onbewust dat gezondere gedrag.
Het merendeel van de kinderen in Vlaanderen heeft een normaal BMI
Op elke leeftijd heeft minstens 78 procent van de kinderen en jongeren in Vlaanderen een normaal gewicht. Bij kinderen in kansarmoede stellen onderzoekers meer overgewicht vast.
Volle vliegtuigen, lege zalen: is vliegen echt veiliger dan naar het theater gaan?
Nu de grenzen open zijn, mogen we weer urenlang hutjemutje in een vliegtuig zitten om op vakantie te gaan. Wanneer de theaters binnenkort hun deuren openen, moeten we wel afstand houden. Zijn vliegtuigen echt zo ‘coronaproof’ en kunnen we met wat technische aanpassingen ook theaters zo veilig krijgen?
Riskeren we nauwelijks een coronabesmetting in de buitenlucht?
Hongkongse wetenschappers beweren dat het nieuwe coronavirus in de buitenlucht nauwelijks besmettelijk is. Klopt dat?
Loodgieterij in het lichaam: een hartverscheurende keuze
Opereren of niet? Dat is het dilemma waar chirurgen voor staan bij patiënten met een aorta-aneurysma. Beide opties zijn riskant en kunnen fataal zijn. Ingenieur Klaas Vander Linden (KU Leuven - FWO) wil chirurgen helpen door te voorspellen of een aneurysma, zonder ingreep, al dan niet zal barsten.
Zijn bananen ideaal voor duursporters?
Volgens een Amerikaanse studie zijn bananen heel geschikt om voor, tijdens en na het hardlopen te eten. Ze zitten, afhankelijk van hoe rijp ze zijn, vol met een mix van verschillende soorten koolhydraten en zijn licht verteerbaar. Sportvoeding bij uitstek! Klopt dit?
Een poepsimpele remedie: de stoelgangbank
Aandoeningen genezen door de uitwerpselen van een gezonde donor naar de darmen van een zieke ontvanger te transplanteren. De techniek lijkt te vanzelfsprekend om te werken. Maar in steeds meer gevallen boeken onderzoekers goede resultaten.
In weefsels kijken zonder te snijden
Wat hebben het beenmerg, de lever en een tumor met elkaar gemeen? Het zijn alledrie 'zachte' weefsels, die in tegenstelling tot harde weefsels, zoals botten, niet goed via een CT-scan in beeld te brengen zijn. Sarah Vangrunderbeeck (KU Leuven) ontwikkelt contraststoffen om zacht weefsel beter te visualiseren.
Worden de gevolgen van een vermageringsoperatie onderschat?
Steeds meer mensen ondergaan een vermageringsoperatie, meestal een gastric bypass. Dat leidt doorgaans tot drastisch gewichtsverlies, maar vaak ook tot allerhande ongemakken. Deense onderzoekers stelden vast dat 3 op de 10 patiënten na de operatie met chronische buikpijn kampen.
Kankercellen veroorzaken ontsteking om zichzelf te beschermen tegen virussen
Virussen worden soms gebruikt om kankercellen te vernietigen. Die behandeling werkt lang niet bij iedereen. Nieuw onderzoek toont aan hoe dat komt: de kankercellen wekken een ontstekingsreactie op om zichzelf te beschermen.
Is er een verband tussen covid-19 en het chronischevermoeidheidssyndroom?
Mensen die een covid-19-besmetting doormaakten, hebben soms last van langdurige vermoeidheidsklachten. Onderzoekers van de Amerikaanse Open Medicine Foundation startten een studie om het verband na te gaan tussen covid-19 en het chronischevermoeidheidssyndroom.
Infectieziektes: terug van nooit weggeweest
Veertig jaar geleden leek het alsof infectieziektes bedwongen waren. Vandaag bewijst het coronavirus dat het tegendeel waar is. Hoogleraar en arts Hendrik Cammu legt de feiten op tafel. ‘Mijn dochter van 29 vraagt mij hoe groot het risico is dat zij in haar leven nog een pandemie zal meemaken. ‘Honderd procent’, zeg ik.’
Oog van zebravis helpt menselijk zicht te begrijpen
Een recent ontdekte fotoreceptor in de ogen van zebravissen kan verklaren hoe de mens in staat is om kleine details in zijn omgeving te zien.
Ventileren vermindert overdracht coronavirus drastisch
Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is het goed ventileren van openbare ruimtes minstens even belangrijk als anderhalve meter afstand houden van elkaar.