Gezondheid
Covid-19 behandelen met bloedplasma: een goed idee?
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit heeft het behandelen van covid-19 met bloedplasma versneld goedgekeurd. Longarts Bart Lambrecht (UGent) is geen voorstander van de behandeling: ‘Soms kan het meer kwaad dan goed doen’.
Leidt vereenzaming in woonzorgcentra als gevolg van de coronacrisis tot meer overlijdens?
Tijdens de afgelopen hittegolf zijn er bijna vierhonderd rusthuisbewoners meer overleden dan gebruikelijk voor die tijd van het jaar. Het is ook een pak meer dan tijdens de hittegolf van 2018. Er waren slechts enkele tientallen overlijdens door covid-19. ‘De vereenzaming heeft zeker niet geholpen,’ stellen experten.
Krijg je te veel CO2 binnen wanneer je een mondmasker draagt?
Door mondmaskers zou je te weinig zuurstof en te veel CO2 (koolstofdioxide) in je bloed kunnen krijgen, waardoor je onwel wordt. Klopt dat?
Waarom je je mondmasker best als een onderbroek behandelt
Je mondmasker kan een ideale biotoop worden voor bacteriën en schimmels. Microbiologe Sarah Lebeer (UAntwerpen) onderzocht hoe gevaarlijk dat is.
Mondmasker schakelt ziekteverwekkers uit
Een mondmasker dat bacteriën en virussen bestrijdt is in de maak.
Waar blijft het vaccin?
Het coronavirus nadert wereldwijd 21 miljoen besmettingen. Alle hoop ligt op een vaccin dat de verspreiding van het virus tegengaat. Waarom is dat er nog niet?
Snuffelen naar covid-19
Honden kunnen ruiken of mensen besmet zijn met het coronavirus. Worden we binnenkort besnuffeld op vliegvelden en andere openbare plaatsen?
Waarom we covid-19 ernstig moeten nemen
Professoren Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven), Pierre Van Damme (UAntwerpen), Sarah Vercruysse (UHasselt) en Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen) beklemtonen dat we het coronavirus ernstig moeten (blijven) nemen. In dit opiniestuk leggen ze uit waarom.
Zijn er fors minder covid-overlijdens dankzij een ontdekking van een Hasselts ziekenhuis?
Een aangepaste behandeling tegen bloedklonters zorgt voor een forse daling van overlijdens bij intensieve covid-patiënten. Dat hebben artsen van het Jessa Ziekenhuis ontdekt tijdens de eerste golf van de coronapandemie. 'Door de aangepaste behandeling daalde de mortaliteit van 40 naar 4 procent.'
Kruipt de buurt waarin je opgroeit echt onder je huid?
Kinderen die hun jeugd doorbrengen in achterstandswijken kampen als volwassenen vaker met gezondheidsproblemen. Nu blijkt dat de buurt waarin je opgroeit ook verantwoordelijk is voor verschillen in het epigenoom, het geheel aan eiwitten en andere moleculen dat de werking van de genen reguleert. Hoe zit dat?
Ben je immuun na het doormaken van covid-19?
Immuniteit tegen het coronavirus op basis van antistoffen verdwijnt meestal na enkele maanden. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze King’s College in Londen. Wat betekent dit concreet?
Spiertraining helpt stoelgang op te houden
Stel je voor dat je tot 30 keer per dag naar het toilet moet voor de grote boodschap. Dat is helaas het lot van heel wat patiënten met rectale kanker die een rectumoperatie ondergingen. Kinesitherapeute Anne Asnong (KU Leuven) helpt deze patiënten, zodat ze hun leven niet langer door de wc-bril moeten bekijken.
Pooling van coronatesten: een optie voor België?
Om sneller en meer coronatesten te kunnen uitvoeren, is het mogelijk om stalen in groepen te testen in plaats van elk staal afzonderlijk. Een nadeel van die methode is dat meer resultaten valsnegatief zijn. Onderzoeker en blogger Jasper Verwilt (UGent) legt het dilemma uit.
‘Besmette mensen in isolatiecentra opvangen is niet haalbaar, niet wenselijk en onmenselijk’
Wie thuis in quarantaine gaat, besmet tot de helft van zijn huisgenoten. Artsen Harald De Cauwer (UAntwerpen) en Francis Somville (UAntwerpen en KU Leuven) stellen isolatiecentra voor als alternatief. Maar intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) heeft er zware bedenkingen bij.
Coronaleed kan je beperken met een griepprik, maar zijn er wel voldoende vaccins?
Wie een oproep voor de griepprik krijgt, heeft het komend najaar meer redenen dan ooit om hieraan gehoor te geven. De vaccinatie beschermt tegen het influenzavirus, wat van levensbelang kan zijn als iemand besmet raakt met het coronavirus.
Is het zinvol om een masker te dragen tijdens sporten?
De controversiële regel dat het mondmasker in de provincie Antwerpen ook verplicht is tijdens het sporten, doet veel stof opwaaien. De regel is niet helemaal logisch, geeft viroloog Marc Van Ranst toe. 'Indien mogelijk sturen we die beter bij.'
Een genetische schakelaar tegen obesitas?
Beweging blijkt onvoldoende in trek als tegengif bij obesitas, dus kunnen we maar beter op zoek naar alternatieve oplossingen. Waarom niet spelen met het DNA?
Is een vaccin ook veilig voor risicogroepen?
Een vaccin tegen het coronavirus beschermt niet iedereen even goed. Bij ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zou het de ziekte ook kunnen verergeren.