Gezondheid
‘Testen? Overweeg een vingerprik in plaats van een gewone bloedafname’
In elk exitplan neemt testen een belangrijke positie in. Dat kan grootschalig en van thuis door bloed af te nemen met een vingerprik, schrijft toxicoloog Christophe Stove (UGent).
‘Ook in onze eigen veestallen feesten de virussen’
Veertig jaar lang deed Peter Rottier onderzoek naar coronavirussen. Met lede ogen stelt de Nederlandse viroloog vast dat we wel erg hardleers zijn. Hij hoopt dat covid-19 eindelijk voor een kentering zorgt. ‘Politici zouden anders écht imbeciel zijn.’
'Micro-vrienden' van de mens (en andere bacteriën) krijgen een nieuwe naam
Het geslacht Lactobacillus, één van de grootste groepen van melkzuurbacteriën, is officieel opgesplitst in 25 kleinere geslachten met elk een nieuwe naam. Onderzoekers van de UAntwerpen, betrokken bij het maken van de nieuwe taxonomie, leggen uit waarom dat hoognodig was.
Berokkent covid-19 blijvende schade?
Een kleine minderheid van de patiënten met covid-19 belandt op intensieve zorgen. Wat zijn de gevolgen daarvan op lange termijn?
Verhoogt overgebruik van handgels risico op antibioticaresistentie?
Sinds het begin van de coronacrisis gebruiken we aanzienlijk meer reinigingsmiddelen en ontsmettende handgels. De vrees bestaat dat verkeerd gebruik bijdraagt aan antibioticaresistentie. Microbioloog Tom Coenye van de Universiteit Gent nuanceert: ‘Het risico lijkt me klein, maar verantwoord omgaan met antimicrobiële middelen is uiteraard altijd goed.’
De deuren sluiten voor een tropische parasiet
Elk jaar lopen 300.000 mensen -evenveel als het aantal inwoners van Antwerpen- de tropische ziekte Leishmaniasis op. Toch is de kans groot dat je nog nooit van de Leishmania-parasiet hoorde, want deze dodelijke ziekte krijgt weinig aandacht. Lieselotte Van Bockstal (UAntwerpen) wijdt er haar doctoraat aan.
Speciaal voor kinderen: Alles over het coronavirus
Een klein vreemd vleermuizenvirus zorgt ervoor dat iedereen moet thuisblijven. Adrian Liston schreef een boekje op kindermaat over het coronavirus en hoe we het kunnen bestrijden.
Etiquette in tijden van corona (over handschoenen en mondmaskers)
We naaien mondmaskers, dragen handschoenen en houden alcoholgel binnen handbereik. Meer dan ooit zijn we ons bewust van onze hygiëne en die van iedereen om ons heen. Maar helpt wat we doen eigenlijk om onze kans op corona te verminderen?
Chemogenetica: precisieaanval op epilepsie
Een derde van de epilepsiepatiënten reageert niet of nauwelijks op medicatie. Chemogenetica is een veelbelovend alternatief voor zware chirurgische ingrepen. Ze kan ook andere neurologische aandoeningen genezen.
Is oud malariamedicijn bruikbaar tegen covid-19?
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde zoekt naar wetenschappelijke bewijzen voor het vermoeden dat een oud medicijn voor malaria coronapatiënten minder lang besmettelijk maakt.
Zorgt corona ervoor dat we anders koken en eten?
Vlaamse universiteiten starten een grootschalig internationaal onderzoek naar de kook- en eetgewoontes van mensen sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Je kunt bijdragen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen.
Zijn mensen met astma extra kwetsbaar in tijden van corona?
De coronavirusepidemie veroorzaakt veel angst en onzekerheid, zeker voor mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma. Sommige bronnen suggereren dat je cortisone moet vermijden. Wat met de cortisonepuffers voor astmalijders?
Melanoomcellen en hun zelfkannibalistische instincten
Melanoomcellen hebben een vreemd, maar effectief verdedigingsmechanisme, autofagie genaamd: ze kunnen overleven door delen van zichzelf op te eten. Monica Vara Perez (KU Leuven) probeert dit zelfkannibalisme te doorgronden om dit type huidkanker te helpen verslaan.
Waarom de Italiaanse tol zo hoog is
Op 13 april 2020 telde Italië 19.899 coronadoden en 156.363 bevestigde gevallen. Enkel in de veel grotere VS zijn er meer overlijdens. Experts vragen zich af hoe dat in Italië kon gebeuren.
Is het coronavirus gevaarlijker voor mensen met obesitas?
Meer dan zeven op de tien coronapatiënten in het universitaire ziekenhuis van Leuven kampen met overgewicht. Dat is geen toeval, want er zijn steeds meer aanwijzingen dat het coronavirus harder toeslaat bij mensen met een kilootje meer.
Nieuw inzicht in mechanisme achter ontstekingsreactie bij covid-19-infectie
Een infectie met het nieuwe coronavirus verloopt anders dan die bij griep of andere infecties. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten een belangrijk mechanisme dat tot nu toe onderbelicht bleef.
De comeback van de expert
In coronatijd is alles anders, ook de plaats die wetenschap opneemt in het dagelijkse leven. Liesbeth Aerts, wetenschapsvoorlichter aan VIB en KU Leuven, hoopt dat ook hier wat van zal blijven hangen in het post-corona tijdperk.
De bijzondere geschiedenis van het vaccin
In onze zoektocht naar de oorsprong van het vaccin reizen we van het oude Athene naar het Middeleeuwse China, maken we een tussenstop in het Ottomaanse rijk, leren we vervolgens een Engelse arts en een melkmeisje kennen, en duiken we het laboratorium van een Franse microbioloog in.